Nieuwe toekomst voor rijkspanden in Lelystad

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat samen met de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad op zoek naar nieuwe bestemmingen voor leegstaande of leegkomende rijkspanden in Lelystad. Rijk en lokale partijen sloten onlangs een samenwerkingsovereenkomst. Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten was op uitnodiging met minister Blok (Wonen en Rijksdienst) op werkbezoek in Lelystad.

Lelystad

Eric Luiten lichtte het CRa-advies Vastgoed in beweging tijdens het bezoek toe. Namens het CRa deed hij de toezegging aan minister en lokale partijen advies uit te zullen brengen over de toekomst van de leegkomende rijksgebouwen, in de context van een analyse van de stad. Eric Luiten: ‘Wij krijgen hiermee de kans om onze aanbevelingen uit het eerdere advies te operationaliseren en toe te spitsen op de praktijk van Lelystad. De afstootopgave moet volgens het CRa in verband worden gebracht met andere ruimtelijke programma’s en ambities in het gebied. Dat leidt tot betere beslissingen. Het CRa gaat daarom graag in op het verzoek van Rijk, provincie en gemeente om hierbij te helpen.’

Beste bod

Het CRa zal haar analyse baseren op de drie opties voor leegstaand rijksvastgoed dat het College noemt in zijn advies. Dat betekent dat volgens het CRa bij verkoop niet moet worden gekeken naar het hoogste, maar naar het beste bod. Ook kan het Rijk in plaats van verkopen het initiatief nemen om in de gebouwen nieuw gebruik op gang te brengen. De laatste optie is sloop.

Leegstand

In totaal heeft het Rijk nu 47.300 vierkante kantoorruimte in Lelystad, voor 900 arbeidsplaatsen. Met de inkrimping van de Rijksoverheid komen gebouwen leeg te staan. Het gebouw van het Openbaar Ministerie staat al sinds juni 2013 leeg. Daarnaast komt het kantoorgebouw van de Raad voor de Kinderbescherming vrij. Ook in het kantorencomplex van Rijkswaterstaat zal veel ruimte beschikbaar komen. Bij elkaar komt zo’n 23.000 vierkante meter kantoorruimte vrij. Bij het zoeken naar nieuwe functies voor de gebouwen zal ook worden gekeken naar een mogelijke nieuwe haven met industrieterrein, een nieuwe woningbouwlocatie en de uitbreiding van de luchthaven.