Gouden Piramide: inschrijving gestart!

De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Met de prijs wil het Rijk goed opdrachtgeverschap bevorderen. Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking, van gemeenten en waterschappen tot corporaties, projectontwikkelaars en particulieren. Dit jaar is het thema gebiedsontwikkeling. De jury staat onder voorzitterschap van Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten.

Gouden Piramide 2015

Winnaar

Eric Luiten vervangt hiermee de Rijksbouwmeester, die traditioneel juryvoorzitter is van de Gouden Piramide. In 2015 is het thema gebiedsontwikkeling: ruimtelijke projecten die de schaal van het gebouwde object of een aangelegd terrein overstijgen. Vaak zijn ze gericht op een combinatie van functies, zoals wonen, werken, winkelen, recreatie, natuurontwikkeling, waterbeheer en monumentenzorg. Voorbeelden zijn woonwijken, bedrijventerreinen, multifunctionele groenprojecten, infrastructurele ingrepen en herinrichting van het landelijk gebied. Naast de traditionele vormen van gebiedsontwikkeling groeit de laatste jaren een plan- en ontwikkelpraktijk waarin sprake is van nieuwe samenwerkingsvormen en innovatieve verdienmodellen. Projecten die in 2013 of 2014 zijn opgeleverd komen in aanmerking.

De prijs wordt al sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven in een publicatie en Avrotros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in het programma Kunstuur. De winnaar van de Gouden Piramide 2014 (architectuur) is begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De Nieuwe Ooster kreeg de prijs voor de meerjarige restauratie van het park en de gebouwen. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van IenM, OCW en BZK en wordt georganiseerd vanuit het Atelier Rijksbouwmeester.

Criteria voor inzending zijn te vinden op de website van de Gouden Piramide.