Natuurinclusief bouwen: uitdagen tot innovatie

Onlangs bood Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten aan staatssecretaris Dijksma van EZ een advies aan over natuurinclusief bouwen. Rood en groen zouden niet langer tegenover elkaar moeten staan, maar integendeel uitvoeringsgerichte coalities smeden. De voorbeeldprojecten Waddendijk en Noordoosttangent die in opdracht van het College van Rijksadviseurs zijn uitgewerkt, vormen een goede illustratie van de voordelen van natuurinclusief bouwen.

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen daagt de wereld van de bouw uit om innovaties te ontwikkelen, aldus Eric Luiten. Cruciaal is wel dat de ontwerpende blik al in een vroege fase in de scope van het project wordt verankerd. Ook zijn er benchmarks en criteria nodig om de verwachtingen van het ontwerp te kunnen beoordelen. Het CRa komt in zijn advies met vier aanbevelingen.

Vier aanbevelingen

  1. Breng focus aan in het project: coalitievorming zal ook op toegepast wetenschappelijk niveau gestalte moeten krijgen. Het CRa adviseert de staatsstecretaris om Alterra en TNO in te schakelen om een operationele definitie te ontwikkelen, en deze uit te werken in een handreiking voor bouwprojecten.
  2. Ontwikkel natuurinclusief opdrachtgeverschap: als aanjager van het natuurbeleid zou de staatssecretaris de uitvoerende diensten Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf moeten helpen bij het ontwikkelen van een natuurinclusief opdrachtgeverschap. Dit laatste vergt een meerjarige structurele en programmatische benadering die conform de werkwijze in het MIRT zou moeten worden ingevuld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zou dit programma moeten ontwikkelen.
  3.  Start drie pilots: de maatschappelijke organisaties achter de natuurbescherming en de bouw moeten elkaar meer weten te vinden en common ground gaan ontwikkelen. Hiervoor zijn door EZ gefaciliteerde pilots een goed instrument.
  4. Zet de goede praktijk in het zonnetje: geslaagde projecten en concrete resultaten kunnen als referentie gaan fungeren voor anderen. Deze kunnen onder de aandacht worden gebracht door middel van een campagne of een competitie onder bouwers.

Helpen

Het CRa biedt de staatssecretaris aan te helpen bij het actief doorontwikkelen van het concept natuurinclusief bouwen. Het CRa kan bovendien een actieve rol spelen bij de implementatie van de door het College gedane aanbevelingen.

Lees het Cra-advies Natuurinclusief Bouwen

Lees de pilotprojecten van LINT en VISTA.

Lees alles over het optreden van Eric Luiten op de Natuurtop van IPO.