Werken aan de complete stad

De afgelopen maanden heeft het CRa ruimte gegeven aan onderzoek door twee rijkstrainees. Milou Joosten en Joline Snel hebben verdiepende bijdragen geleverd op verschillende thema’s van het Werkprogramma van het CRa, waaronder De Complete Stad. Joline Snel heeft literatuuronderzoek gedaan en interviews afgenomen met professionals in het brede werkveld van de stad, dat als input heeft gediend voor het CRa-advies over Agenda Stad, een interdepartementaal initiatief van BZK. Milou Joosten heeft een onderzoek afgerond over Gezondheid, zorg en ruimte. Wat zijn de ruimtelijke effecten van verschillende maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en zorg op de stad?

Gezondheid zorg en ruimte

Leegstaand en vrijkomend zorgvastgoed

Als onderdeel van de hervormingen van de langdurige zorg wordt de toegang tot intramurale zorg - in verzorgingshuizen, gehandicaptenopvang en ggz-instellingen - voor mensen met een lichtere zorgindicatie beperkt. Dit beleid betekent een grote daling van de benodigde capaciteit van zorgvastgoed met leegstand als gevolg. Een deel van het vrijkomend of al leegstaand zorgvastgoed is van cultuurhistorische waarde. Dit geldt met name voor het vastgoed voor de geestelijke gezondheidszorg. Vanwege de grote omvang van de leegstandopgave en het mogelijk aanwezige erfgoed zou de leegstand in de zorgsector ook een punt van aandacht kunnen zijn voor het H-team.

Voorzieningen in buurten en wijken

Verzorgingshuizen huisvesten faciliteiten waar niet alleen de bewoners van het desbetreffende tehuis gebruik van maken, maar waar ook buurtbewoners op af komen. De sluiting van dergelijke zorginstellingen heeft behalve leegstand ook tot gevolg dat voorzieningen in buurten en wijken verdwijnen. Deze ontwikkeling heeft grote consequenties voor de leefbaarheid.

Gezond gedrag

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een nieuwe kijk op het ontwerp van de openbare ruimte. De steeds ouder wordende bevolking vraagt om andere voorzieningen dan bijvoorbeeld de jeugd, die zelf steeds meer te maken zal krijgen met problemen als overgewicht en eenzaamheid. De openbare ruimte dient uit te nodigen tot bewegen, gezond voedsel te bieden en ontmoetingsplekken te faciliteren.

Gezondheid zorg en ruimte