H-team bij Week van het Lege Gebouw

Het in maart geïnstalleerde H-team zal dit jaar aan de Week van het Lege Gebouw met raad en daad bijdragen. De onderwijsworkshop is de afgelopen twee edities in Den Haag georganiseerd en werd mede mogelijk gemaakt door het College van Rijksadviseurs. De interdisciplinaire week staat dit jaar onder leiding van de Reinwardt Academie en vindt plaats in Amsterdam, op steenworp afstand van Station Sloterdijk en aan de Ring A10.

Week van het lege gebouwd - discussie

Van 4 tot en met 8 juni 2015 worden studenten van uiteenlopende opleidingen uitgedaagd om onder leiding van docenten en experts te bedenken hoe om te gaan met leegstand en ideeën te ontwikkelen voor herbestemming of (gedeeltelijke) sloop van het gebouw in kwestie. Tijdens de workshop staat een urgent vastgoedprobleem centraal: miljoenen vierkante meters generieke kantoorruimte staan leeg in Nederland. Welke vraag bestaat er nog naar dit soort gebouwen, hoe kun je daar slim op inspelen en welk financieel haalbaar plan past hierbinnen?

Debat

Gerben van Dijk is namens het H-team gevraagd om op maandag 8 juni op de studentenplannen voor het lege gebouw te reflecteren. Elke avond is er een publiek toegankelijk programma met een lezing of debat. Meer informatie en het publieke lezingenprogramma is op de website te vinden.

Toekomst van herbestemming

In het mei-nummer van vakblad De Architect blikken Reinier van der Kuij, Hilde Remoy en Teun van den Ende terug op de afgelopen twee edities van de Week van het Lege Gebouw. De workshop heeft zich inmiddels bewezen als effectief middel om de sectorale aanpak van leegstande gebouwen te analyseren en initiatieven te lanceren. Aan de twee edities van de workshops hebben in totaal ruim 140 studenten interdisciplinair met elkaar samengewerkt aan een transformatie-opgave. Studenten van zestien verschillende opleidingen namen deel. De workshopweek stimuleert op deze manier kennisuitwisseling in het Nederlandse hoger onderwijs.

Lees het artikel in De Architect - 'De Toekomst van herbestemming'.