DELVA wint ontwerpcompetitie voor herinrichting tuin Johan de Witthuis

Het schetsontwerp met het motto Hortus Fabulae van DELVA landscapes is door het Rijksvastgoedbedrijf geselecteerd als beste ontwerp voor de herinrichting van de tuin van het Johan de Witthuis in Den Haag. De beoordelingscommissie stond onder voorzitterschap van Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten.

Bekendmaking van selectie in tuin

De commissie stond voor de lastige taak een keus te maken tussen de drie zeer verschillende ontwerpen van DELVA, Karres & Brands en B+B. Uiteindelijk gaf het flexibele gebruik dat het ontwerp van DELVA biedt en het strategisch geplaatste 'water-en-bloemen-kunstwerk' als conversation piece de doorslag.

Huis van Staat

Het monumentale Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk in Den Haag wordt als 'huis van Staat' gebruikt voor officiƫle ontvangsten en bijeenkomsten van bewindslieden en topambtenaren. Bij een quick scan van tuinen bij rijksgebouwen in 2013 werd geconstateerd dat de inrichting van de tuin niet overeenstemt met de representatieve functie van het huis. In 2014 is opwaardering van de tuin van het Johan de Witthuis gekozen als pilotproject in het programma 'Ruimte rond Rijksgebouwen' van het Atelier Rijksbouwmeester. Met als streven de inrichting van de tuin te laten bijdragen aan het functioneren en exploiteren van het monument. Om een goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de tuin heeft het atelier Rijksbouwmeester een ontwerpcompetitie georganiseerd waarbij drie landschapsarchitecten opdracht kregen tot het maken van een schetsontwerp.

Ontwerp afbeelding - Johan de Witthuis