Waard of niet? Essay over omgevingskwaliteit

In aanloop naar de nationale Omgevingsvisie heeft het Ministerie van I en M aan het CRa een advies gevraagd over het operationaliseren van omgevingskwaliteit. Op 24 september organiseert het CRa een symposium om over dit onderwerp in gesprek te gaan met de vakwereld en direct betrokkenen. Aan Peter Paul Witsen is voorafgaand hieraan gevraagd om te reflecteren op het begrip ruimtelijke kwaliteit en mate waarin overheidssturing daarbij noodzakelijk is. In het essay Waard of niet? komt de auteur met vijf aanbevelingen.

Essay

De ruimtelijke plannings- en uitvoeringspraktijk is de laatste jaren behoorlijk door elkaar geschud. De herbezinning op de verantwoordelijkheden van de publieke sector, de snel emanciperende samenleving en de effecten van de economische crisis hebben de traditionele rolverdeling bij de inrichting van de ruimte sterk beïnvloed. De zoektocht naar een goede balans tussen economische groei en de bescherming van een leefbare omgeving kruist met de zoektocht naar een goede balans tussen publiek regisseurschap en maatschappelijk improvisatietalent.

Nationaal kwaliteitsbeleid

Ruimtelijke planning vraagt om doorzettingsvermogen en verbindende capaciteiten, aldus Peter Paul Witsen. De Omgevingswet kan een vereenvoudiging betekenen. De wet biedt bovendien mogelijkheden voor maatwerk. Om de wet zo doeltreffend mogelijk te laten zijn en om te komen tot een stevig nationaal kwaliteitsbeleid moet het Rijk een stimulerende rol aannemen om te zorgen dat partijen tot integrale aanpak kunnen komen. Lees meer over de aanbevelingen van de auteur in het essay.