Nieuwe Heemsteedse fietsbrug officieel geopend

Eric Luiten opende 30 juni met allerlei regionale notabelen én de Tour de France-directeur Prudhomme de nieuwe fietsbrug over het Lekkanaal, een cruciale verbinding in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Opening fietsbrug

Eric Luiten praatte bij de opening het gezelschap bij over de voorgenomen vergroting van de Beatrixsluis en de verbreding van het kanaal door Rijkswaterstaat ten behoeve van de beroepsvaart tussen Noord- en Zuid-Nederland en over de wijze waarop de erfenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het ontwerp van het vernieuwde kanaal heeft verrijkt.  De tourdirecteur gaf het startsein aan fietsers uit Houten en Nieuwegein onder luid getoeter van een Scheepshoorn van het rijkswaterstaatschip. Circa 80 fietsers, in de leeftijd van 8 tot 92 jaar, fietste als één peloton over de nieuwe brug. Daarmee werd de goede samenwerking in de regio Utrecht gesymboliseerd.

Fietsbrug

Snelfietsroute

Op de plek van de Nieuwe Heemsteedse brug komen Nederland fietsland, Nederland Waterlinie en Nederland scheepvaart bij elkaar. Na 35 jaar zijn beide oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Nieuwegein weer verbonden. De brug ligt op een regionale snelfietsroute en is een verbindende schakel in de monumentale lijn (van 85 kilometer) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (genomineerd voor UNESCO Werelderfgoedlijst in 2019) en sluit aan op de in april vernieuwde Overeindsebrug over het nog te verbreden Lekkanaal. De Nieuwe Heemsteedse brug is een belangrijke schakel in het regionale fietsnetwerk. Met de brug ontstaat een comfortabele snelfietsroute tussen Houten, Nieuwegein, Utrecht-West en Maarssen.

Fietsbrug Waterlinie schets

Verbreding Lekkanaal

Naast de opening van de Nieuwe Heemsteedse brug, vierden de samenwerkende partijen de ondertekening van de aanvullende bestuursovereenkomst Lekkanaal. Deze overeenkomst (getekend door de gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu) regelt de inpassing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs het te verbreden Lekkanaal. Zonder deze inpassing zou het verbreden van het Lekkanaal een risico vormen voor de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Unesco-Werelderfgoed.

Linieland en feestjaar

Ook is stil gestaan bij de regionale samenwerking Linieland en feestjaar ‘200 jaar Nieuwe Hollandse Waterlinie’. In 2009 is in het samenwerkingsverband Linieland gestart met het opzetten en uitvoeren van verschillende projecten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer leefbaar te maken. De Waterlinie is van grote waarde voor de economie, de cultuurhistorie en de natuur van de Top regio Utrecht. De combinatie van de unieke cultuurhistorie en de stad maakt de regio Utrecht tot een bijzonder aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers en bewoners.