H-team: duurzame aanpak van leegstand

Het belang van duurzame gebiedsontwikkeling en het streven naar compacte steden overschrijdt individuele gemeentebelangen en zelfs die van de provincies. Daarom moet er op rijksniveau worden besloten over geschikte groeilocaties in Nederland, aldus het H-team, dat pleit voor een duurzame aanpak van leegstand.

Om duurzaam te herbestemmen moet er onderscheid worden gemaakt tussen leegstand in gebieden met demografische groei en leegstand in gebieden met krimp. Als het gaat om groei, dan moet herbestemming van bestaand vastgoed voorrang krijgen, stelt Maarten van Tuijl in zijn blog ‘Duurzame aanpak van Leegstand’. Om leegstand in een demografische context te tonen ontwikkelde het H-team uit cijfers van het CBS en PBL enkele kaarten van percentages van leegstand.

Leegstand

In een krimpgemeente is het meestal niet haalbaar om al het leegstaand vastgoed te laten staan en van een nieuwe bestemming te voorzien. Leegstaande gebouwen brengen ook veel kosten met zich mee. Er kan dan bijvoorbeeld worden gekozen voor vergroening. Maar hoe wordt dat gefinancierd? Dat zijn dilemma’s waar deze gemeenten zich voor gesteld zien. Een voorbeeld in Kerkrade toont dat slopen voor de leefbaarheid in de wijk Heilust positieve effecten tot stand gebracht heeft.

H-team

H-team op PROVADA

Het H-team wil op 7, 8 en 9 juni met de bezoekers van de Provada in gesprek komen over prangende vraagstukken in de praktijk. Daarvoor heeft het H-team bijzondere visitekaartjes ontworpen met informatie over leegstand en kansen voor herbestemming.

H-teamlid Hilco van der Wal organiseert met het Expertteam Transformatie op 8 juni om 13:30 de discussie ‘Transformatie: een gezamenlijk belang?’ In de discussie staat de vraag centraal hoe vinden beleggers, ontwikkelaars en gemeenten elkaar vinden. Behalve op deze bijeenkomst zijn de leden van het H-team ook aanwezig bij andere onderdelen van de jaarlijkse vastgoedbeurs, zoals het Transformatieplein.