Nationale Parken nieuwe stijl

Als bijdrage aan de zoektocht naar (ruimtelijke) kwaliteitskenmerken van Nationale Parken van Wereldklasse heeft het College van Rijksadviseurs een ontwerpstudie laten doen door bureau Hofstra | Heersche.

Nationale Parken

In Nederland zijn de Nationale Parken en Nationale Landschappen als beleidscategorie afgeschaft bij de afspraken over de decentralisatie van Natuurbeleid (2012). Eind 2014 is er in de Tweede Kamer bij het bespreken van de Natuurvisie een motie ingediend met als strekking dat er toegewerkt moet worden naar een beperkt aantal ‘Nationale Parken nieuwe stijl’ die elk een groter samenhangend gebied beslaan.

Natuur, cultuur én recreatie

Het zal moeten gaan om iconische gebieden die internationaal toeristisch vermarkt kunnen worden. In de gebieden gaat het vanzelfsprekend om natuurwaarden, maar zeker ook om cultuur, recreatie en ondernemerskansen. Recent zijn de gebieden uitgenodigd een bidboek in te zenden voor de verkiezing van de toekomstige Nationale Parken van Wereldklasse.

Ruimtelijke strategieën

De landschapsarchitecten Niels Hofstra en Jan Heersche hebben als undercover natuurtoeristen de krachten en zwaktes van de gebieden Zuidwestelijke Delta en Utrechtse Heuvelrug onderzocht. Vervolgens hebben zij, geïnspireerd door een zestal internationale referenties, ruimtelijke strategieën ontwikkeld waarmee beide gebieden werkelijk Nationaal Park met internationale allure zouden kunnen worden. Zij hebben hun bevindingen geïllustreerd met enkele sprekende kaarten en inspirerende beelden.


Klik om de volledige ontwerpstudie 'Nationale Parken nieuwe stijl' te downloaden.