Advies Windpark De Drentse Monden Oostermoer

Het Ministerie van EZ heeft aan het College van Rijksadviseurs (CRa) gevraagd om een visie te geven over de landschappelijke inpassing van windmolens in het plangebied van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dit advies is onderdeel van de afspraken die gemaakt zijn tussen rijk, provincie en initiatiefnemers.

Het CRa is van mening dat de ruimtelijke structuur een robuuste windopstelling rechtvaardigen. In het advies wordt een lijnvormig inrichtingsprincipe bepleit, parallel aan de kenmerkende linten van de Veenkoloniƫn. In het advies worden negen structuurlijnen, die in aanmerking komen als ruimtelijke dragers voor windturbines aangeduid.

Het advies van het CRa wordt meegenomen in het vervolg milieuonderzoek, dat op dit moment nog uitgevoerd wordt. Het advies is door het Ministerie van EZ aan de initiatiefnemers toegezonden met het verzoek om bij het opstellen van het ontwerpvoorstel voor het windpark voor het aspect landschap zoveel als mogelijk rekening te houden met het inrichtingsprincipe van (enkele) lijnopstellingen parallel aan de lintbebouwing.