Gouden Piramide naar Volkshuisvesting Arnhem

De Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is op 30 november uitgereikt aan Volkshuisvesting Arnhem voor het project Modekwartier/100%XL in Klarendal, Arnhem. Gerrit Breemen en Berry Kessels kregen namens Volkshuisvesting de Prijs van Minister Blok van Wonen en Rijksdienst aangeboden.

Klarendal is een Arnhemse stadswijk die vanaf de jaren zestig zienderogen achteruit was gegaan. Samen met de gemeente en bewonersgroepen besloot de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem in actie te komen en al snel ontstond het idee om de modesector aan te grijpen om Klarendal er weer bovenop te helpen. Terwijl de gemeente zorgde voor een hoogwaardige herinrichting van de openbare ruimte, richtte Volkshuisvesting zich op het aankopen en verbeteren van panden in de ooit bloeiende winkelstraten. Na een opknapbeurt werden ze verhuurd aan beginnende modeontwerpers, die beneden hun atelier konden inrichten en boven konden wonen. Blikvanger is Station Klarendal: het voormalige stationspostkantoor dat naar een prominente plek in de wijk is verplaatst nadat het in 125 stukken was gezaagd. Het biedt nu onderdak aan café-restaurant Goed. Naast Station Klarendal werd een designhotel gebouwd: Hotel Modez.

Op 31 januari start de inschrijving voor de Gouden Piramide 2014. Meer informatie over de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap is op de website van de Gouden Piramide te vinden.