Afscheid Floris Alkemade

Floris Alkemade neemt op 9 september afscheid als Rijksbouwmeester én voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Na een periode van zes jaar draagt hij het Rijksbouwmeesterschap over aan Francesco Veenstra.

Floris Alkemade
©Janita Stassen

De kracht van verbeelding

Live vanuit De Balie in Amsterdam blikken we op 9 september met Floris en zijn gasten terug op deze periode.  Floris Alkemade was de afgelopen jaren intensief betrokken bij diverse Rijksvastgoedprojecten, waaronder de renovatie van het Binnenhof en Paleis Huis ten Bosch. Maar het is vooral de kracht van verbeelding dat zijn Rijksbouwmeesterschap typeert. Hij daagde ontwerpers voortdurend uit om te werken aan de grote maatschappelijke opgaven: een veranderend klimaat, het nijpende tekort aan woningen, eenzaamheid en de verduurzaming van de landbouw. Bestuurders liet hij zien hoe juist ontwerp kan worden ingezet om deze complexe vraagstukken te realiseren. Met Panorama Nederland toonde hij een optimistisch toekomstperspectief van Nederland; geen doemscenario’s, maar een toekomst om naar te verlangen. Zijn essay De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen oogstte bij een breed publiek veel lof.

Live vanuit De Balie

Kijk online mee op donderdag 9 september. De uitzending - onder leiding van presentator Renze Klamer - start om 16.00 uur en wordt uitgezonden op www.here-comes-the-sun.nl. Meer informatie over de gasten volgt later.