Tirzo Martha

Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) is een multidisciplinair kunstenaar die heen en weer pendelt tussen Willemstad en Nederland en internationaal werkt. In Willemstad studeerde hij aan de Akademia di Arte Korsou, daarna aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Frans Molenaars modeschool. In 1991 keerde hij terug naar Curaçao.

portret Tirzo Martha

Sociale betrokkenheid

Zijn humanitaire en sociale engagement is de drijfveer om zijn werk te maken. Toen hij opgroeide werd hij geconfronteerd met de achteruitgaande sociale omstandigheden in zijn buurt op Curaçao. Hij legde zich toe op het creëren van sociaal geëngageerd werk en publieke interventies om via de kracht van de verbeelding nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang mogelijk te maken. Zijn grootschalige werken met gevonden materialen (vaak dagelijkse gebruiksobjecten) zijn het product van samenwerkingsprocessen met mensen uit alle lagen van de bevolking.

In 2006 richtte hij samen met David Bade het Instituto Buena Bista (IBB) op in Willemstad, een vooropleiding voor jongeren van 14 tot 25 jaar die daarna naar een kunstacademie of andere vervolgopleiding kunnen gaan. Met David Bade werkte hij ook samen aan het project Look at me now, deel van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum in 2021. Ze nodigden bezoekers uit om samen tien nieuwe werken te maken, gebaseerd op verhalen uit de expositie.

Toonaangevende beeldhouwkunst

In 2019 werd Martha de Wilhelminaring toegekend, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor toonaangevende beeldhouwkunst. Aan deze prijs was een expositie verbonden in het Codamuseum en de opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn. Het werk, Overcoming Ourselves In Order To Overcome, kwam tot stand in samenwerking met negen inwoners van de stad.

Zie ook: https://tirzomartha.com/about/