Objectief Nederland

Kunstenaar Reinjan Mulder wilde in 1974 een objectief beeld van Nederland maken. Hij legde een raster over de kaart van Nederland en bepaalde 52 willekeurige, maar exacte locaties. Hij reisde naar deze plekken en maakte daar telkens één foto in iedere windrichting. Deze foto’s werden in 2016 in het Rijksmuseum tentoongesteld.

Google Maps

Rijksadviseurs Berno Strootman zag de foto’s van Reinjan Mulder in het Rijksmuseum en vroeg zich af wat er in de afgelopen 40 jaar met het landschap is gebeurd. Om daar achter te komen, gaf hij de fotografe Cleo Wächter de opdracht om het project van Reinjan Mulder zo exact mogelijk te herhalen. Met behulp van Google Maps, de beelden uit 1974 en een klassiek kompas registreerde Cleo Wächter in 2017 hoeveel het Nederlandse landschap in die 43 jaar veranderd was.

Windmolens

Dat viel mee, op het eerste gezicht. Nog altijd staan er windmolens aan de horizon en zijn er boerderijtjes die van dichtbij vervallen blijken. Maar het zijn wel andere windmolens, in 2017, en ook zijn er hier en daar verse vinex-wijken verrezen. Op elke plaats is er wel iets veranderd, en het is aan de kijker om uit te vinden wat.

Landschapstriënnale

Op de Landschapstriënnale in Nieuw Vennep was een tentoonstelling te zien van Objectief Nederland. De foto’s uit 2017 samen met de oorspronkelijke foto’s uit 1974. Ook heeft het College van Rijksadviseurs tijdens de triënnale een lezing gehouden over dit project en het belang van het monitoren van het landschap.