Ambassadeursprojecten

Negen Ambassadeursprojecten, van klein (4,1 m2) naar groot (13.501.050.000 m2), geven een beeld van de verschillende opgaven die de komende jaren als uitdaging voor het Atelier liggen. Het idee is ontstaan om uit de grote hoeveelheid projecten die zich bij het Rijksvastgoedbedrijf aandienen een aantal typerende voorbeeldprojecten te selecteren. Denk hierbij aan nieuwbouw, transformatie, afstoot en sloop.

Aan deze Ambassadeursprojecten besteedt het Atelier Rijksbouwmeester speciale aandacht, waardoor ze kunnen functioneren als model. Niet alleen voor toekomstige projecten binnen het rijksvastgoed zelf, maar ook daarbuiten als bijdrage aan een breder maatschappelijk debat: de agenda van het Atelier Rijksbouwmeester is nadrukkelijk optimistisch, ambitieus en gericht op innovatie.

Ook op beleidsniveau kan de Rijksbouwmeester adviseren en ontwikkelingen bij elkaar brengen. Zo kan bijvoorbeeld een acute vraag naar het huisvesten van vluchtelingen en statushouders gecombineerd worden met een onderzoek naar de transformatie van leegstaande kantoren. De open oproep ‘A home away from Home’ is daar een voorbeeld van. Het ontwikkelen van kleine, flexibele en goedkope woningen in leegstaande gebouwen voor deze groep kan leiden tot nieuwe typologieën en ontwikkelprincipes die een oplossing kunnen bieden voor een bredere groep.