Aanbieding advies Noordelijke Nederrijn-Lekdijk

De komende jaren zal de noordelijke rivierdijk langs de Nederrrijn en Lek tussen Amerongen en Schoonhoven worden verstevigd. Op 26 april overhandigde Eric Luiten aan dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden het gevraagde CRa-advies over de kwaliteitsborging bij de voorbereiding en uitvoering van die dijkversterking.

Aanbieding Advies Noordelijke Nederrijn-Lekdijk

Bescherming van de noordelijke Randstad

De versterking van de dijk is een precaire operatie omdat de dijk bol staat van de cultuurhistorische, recreatieve en landschapsecologische waarden. Deze dijk beschermt de noordelijke Randstad tegen overstroming. Het CRa pleit – vanwege de enorme lengte van dit dijkvak, het grote aantal belanghebbenden en de lange planperiode – voor de oprichting van een multidisciplinair kwaliteitsteam dat bij de voorbereiding en de uitvoering van het werk kan adviseren over de omgevingskwaliteit.

Kwaliteitsteam Dijkversterking Centraal

Het kwaliteitsteam, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, adviseert en oordeelt vanuit de wetenschap dat het werk aan de dijk de neiging zal hebben een uiteen te vallen in deelopgaven en subtrajecten, in sectorale claims en ambities, in een mix van technische en ruimtelijke interventies maar vanuit het besef dat de maatregelen allemaal uiteindelijk weer samen moeten komen tot één samenhangende topografie die doelmatig en stevig in elkaar zit. In het advies van het College van Rijksadviseurs specificeert Eric Luiten de 6 kenmerken die het zogenoemde Kwaliteitsteam Dijkversterking Centraal zou moeten hebben. Deze zijn te lezen in het advies dat online te downloaden is.