Infrastructuren voor een duurzame stad

Het CRa deed samen met het PBL en ontwerpbureaus onderzoek naar vernieuwende infrastructuren. Op de IABR met als thema The Next Economy worden de drie deelonderzoeken gepresenteerd in de bijeenkomst Infrastructuren voor een duurzame stad – een ontmoeting tussen wetenschap en ontwerp.

Infrastructuur

Een hoogwaardige en toekomstbestendige infrastructuur vormt de sleutel tot een duurzame stad. Een stad die burgers, bedrijven en bezoekers een aantrekkelijke omgeving biedt en zuinig omgaat met schaarse grondstoffen. De bestaande infrastructuur van onze steden is 20e-eeuws, verouderd en overbelast. Een herontwerp is noodzakelijk.

Samenwerking onderzoek en ontwerp

Het PBL constateert in onderzoeken en modellen vaak dat transities technisch mogelijk zijn, maar dat er te weinig stappen worden gemaakt. Ontwerpers zijn in staat de toekomstvisie te verbeelden, maar kunnen niet altijd de technische haalbaarheid inschatten. Wetenschap en ontwerp hebben daarom samengewerkt met als doel te onderzoeken hoe steden in Nederland kunnen werken aan de verduurzaming van hun infrastructuren. Op concrete locaties testen ze kennis en combineren ze systeem- en modelexpertise van het PBL met de expertise van het College van Rijksadviseurs: ruimtelijk onderzoek en ontwerp. Het resultaat zijn 3 inspirerende schetsen voor toekomstbestendige netwerken voor de fiets, warmtenetten en stedelijk groen.

Deelonderzoeken

In drie deelonderzoeken schetsen drie ontwerpbureaus hun toekomstbeeld, te weten:

Studio Marco Vermeulen: Smart Thermal Grid
Artgineering: Meer fiets, meer stad
De Urbanisten: Goed groen is goud waard