Onderzoek UvA pleit voor behoud wettelijke titelbescherming interieurarchitecten

Op 6 juli is het rapport Van binnen naar buiten; Een onderzoek naar de rol van de wettelijke titelbescherming voor interieurarchitecten geschreven door Barbara Heebels en Robert Kloosterman (AISSR/Centre for Urban Studies, Universiteit van Amsterdam) overhandigd aan Hermineke van Bockxmeer, directeur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en aan Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Interieurarchitecten

In dit rapport, gemaakt in opdracht van het ministerie van OCW en het Atelier Rijksbouwmeester, wordt een pleidooi gehouden om de wettelijke titelbescherming van interieurarchitecten overeind te houden. Deze vorm van regulering biedt in het geval van interieurarchitecten vooral voordelen. Aldus wordt een kwaliteitsgarantie verschaft die de markt transparanter maakt en zo marktwerking bevordert. Titelbescherming draagt daarnaast bij aan een gedegen verankering van interieurarchitectuur-  samen met architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur – in het bredere veld van de (ruimtelijke) ontwerpdisciplines. Dat bredere veld omvat het onderwijs (HBO en academisch inclusief de verplichte beroepservaringsperiode) maar ook de beroepsorganisaties, de afnemers en intermediaire organisaties. Die institutionele verankering met de wettelijke titelbescherming als sluitsteen maakt het gemakkelijker om een gerichte versterking van de kennisbasis van de discipline interieurarchitectuur te organiseren. Juist nu de samenleving staat voor belangrijke vraagstukken met betrekking tot de gebouwde omgeving – zoals functieverandering van voormalige bedrijfspanden, het duurzamer maken van gebouwen qua materialen en energieverbruik, maar ook het vergroten van de levensbestendigheid van woningen – is het versterken van die kennisbasis belangrijk.

Aanleiding voor dit rapport is het Nationaal actieplan gereglementeerde beroepen (maart 2015) van het Ministerie van Economische Zaken waar het volgende is voorgesteld: ‘Ten aanzien van de Wet op de Architectentitel zullen de recent ingevoerde beroepservaringseisen in 2017 worden geëvalueerd. Voor wat betreft de interieurarchitecten zal in 2017 ook worden bekeken in hoeverre titelbescherming nog passend is vanuit het oogpunt van publiek belang. Hierbij is mede overwogen dat interieurarchitectuur op dit moment geen universitaire mastertrack kent en dat de organisatiegraad van de beroepsgroep een punt van aandacht is.’ De validiteit van deze argumentatie zal in dit onderzoeksrapport worden onderzocht.

Klik voor de download van het volledige rapport" Van binnen naar buiten".