Loket Knooppunten van start

Met de selectie van drie stationsgebieden in de provincie Noord-Holland gaat het Loket Knooppunten van start. Het Loket - een initiatief van de Rijksadviseur Infrastructuur en Stad Rients Dijkstra – ondersteunt gemeenten en lokale partijen bij het verbeteren van de stationsomgeving. Het Loket wil actief knelpunten aanpakken in de omgeving van de stations en zo een stapsgewijze verbetering op gang brengen. De Rijksadviseur geeft met het Loket invulling aan het plaatselijke én nationale belang van sterke multimodale knooppunten, waarbij mobiliteit en stedelijke ontwikkeling goed op elkaar zijn afgestemd. Op die manier worden eerdere investeringen in spoornetwerk en stations maximaal benut.

Knooppuntenloket Hoofddorp
Knooppuntenloket Hoofddorp

Het Loket Knooppunten hanteert een vernieuwende werkwijze. Er wordt niet gereageerd op grote ingrepen of investeringen zoals in de traditionele gebiedsontwikkeling, maar er wordt samen met stakeholders gewerkt aan directe en zichtbare verbetering van de stationsomgeving. Een ontwerpbureau zal de initiatieven en kansen in kaart brengen en koppelen aan de ambities voor de lange termijn. Na een kort proces van analyse en ideevorming wordt een advies uitgebracht over een stapsgewijze strategie waarbij slim beheer, het onderling afstemmen van investeringen en de inzet van lokale energie zullen zorgen voor een impuls voor station en omgeving. Dit kunnen kleine ingrepen zijn zoals het opknappen van de openbare ruimte, het oplossen van een stallingsprobleem of het verbeteren van de routeaanduiding. Ook grote ontwikkelingen blijven mogelijk, maar de kwaliteitsverbetering mag hiervan niet afhankelijk zijn. De strategie wordt door de betrokken partijen uitgevoerd met ondersteuning van de Rijksadviseur Infrastructuur en Stad.

Op deze manier zal de Rijksadviseur drie jaar lang, drie knooppunten per jaar ondersteunen. Geschikte locaties worden 'gescout' met inzet van een methode die is ontwikkeld samen met de Vereniging Deltametropool. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezige lokale energie, naar het enthousiasme voor de aanpak én naar de strategische betekenis van het knooppunt in het vervoersnetwerk. Dit jaar zijn Weesp, Beverwijk en Hoofddorp geselecteerd, drie stations in de Provincie Noord-Holland.Deze provincie heeft met de studie ‘Maak Plaats!’ het belang van knooppuntontwikkeling hoog op de agenda gezet. Hierdoor is draagvlak aanwezig waar het Loket graag op verder bouwt.

Het Loket Knooppunten wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Geselecteerde knooppunten worden aangepakt met cofinanciering door de betrokken gemeente.