Omgevingskwaliteit: het belang van een vlek aan de horizon

Met het symposium Omgevingskwaliteit – over ambitie in de Nationale Omgevingsvisie heeft het CRa de vakwereld een podium geboden om te discussiëren over dit belangrijke begrip in de nieuwe Omgevingswet. Aanleiding van het symposium was het gevraagde advies aan het CRa door minister Schultz van Haegen. Ook de andere adviesraden en planbureaus zullen de minister van advies voorzien in het kader van de voorbereiding van een Nationale Omgevingsvisie, een instrument uit de Omgevingswet.

Symposium 10 jaar CRA

Het College van Rijksadviseurs bestaande uit Floris Alkemade, Rients Dijkstra en Eric Luiten, ging het gesprek aan met genodigden uit de gelederen van Rijk, provincies, gemeenten en de wetenschappelijke wereld. Een belangrijke conclusie is dat het Rijk in het operationaliseren van omgevingskwaliteit in visie en wetgeving wel degelijk een belangrijke rol heeft te vervullen. In het veld leeft nu breed het gevoel dat de verantwoordelijkheid voor leefbaarheid op het nationale niveau wordt afgewenteld op lokale overheden, maatschappelijke organisaties en burgers.

Energietransitie

Rijksbouwmeester en rijksadviseurs spraken met David van Zelm van Eldik (I en M), Hans Tijl (I en M), Yves de Boer (voormalig gedeputeerde Noord-Brabant), Hans Leeflang (I en M), prof. André Faay (Rijksuniversiteit Groningen), Bart Parmet (Deltaprogramma), Marja van der Tas (Commissie m.e.r.) en Cees Brandsen (Rijkswaterstaat). Omgevingskwaliteit is het meest gediend bij de gelijktijdige inzet op concurrentiekracht en leefbaarheid, twee belangrijke begrippen uit de SVIR en de op te stellen Nationale Omgevingsvisie. De benodigde energietransitie zou kunnen profiteren van de inzichten en werkwijzen die hebben geleid tot het Deltaprogramma en de Deltabeslissingen.

Symposium 10 jaar CRA

Experimenteerruimte

Rijksbouwmeester Floris Alkemade pleitte bovendien voor het openhouden van experimenteerruimte. ‘Maak de wet maar voor 80 procent af, timmer nog niet alles dicht. Laat ruimte voor niet een stip, maar voor een vlek op de horizon.’ Zo ontstaat optimale ruimte voor ontwerpkracht binnen projectteams.

Het CRa-advies over omgevingskwaliteit zal in november aan de minister worden aangeboden.

Lees ook het essay Waard of niet dat Peter Paul Witsen in opdracht van het CRa schreef

Lees hier het verslag dat journalist Kees Hagendijk schreef voor Gebiedsontwikkeling.nu naar aanleiding van het symposium.