Panorama Nederland in de praktijk #3

Vandaag verschijnt het derde online magazine Panorama Nederland in de Praktijk. In dit magazine brengen we personen, projecten en initiatieven in beeld die het gedachtegoed van Panorama Nederland uitdragen. Zo zetten we met Panorama Nederland de volgende stap: van een optimistische toekomstvisie voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, naar de realistische en soms weerbarstige praktijk. 

Ga naar het online magazine

Je krijgt het landschap dat je kiest

Dit derde magazine staat in het teken van rentmeesterschap. Een prachtig begrip met een bijbelse oorsprong. Het gaat over respect voor de aarde uit solidariteit met toekomstige generaties. “Bij landgoedeigenaren zie je dat rentmeesterschap het sterkst: daar is het besef van het denken in generaties alom aanwezig. Het dagelijks handelen is ervan doordrenkt," zo stelt Rijksadviseurs Berno Strootman in zijn column. “Rentmeesters houden de blik gericht op de lange termijn en doen investeringen met het oog op total cost of ownership.”

Lees de column van Berno Strootman over rentmeesterschap.

Aan het woord: Marinke Steenhuis

Grote rijksprojecten kunnen slagen, maar ook ontsporen. Dat is vaak geen onwil, maar gebrek aan inzicht in de verwachtingen van de deelnemende partijen. Of een blinde vlek voor wat het project echt inhoudt. Dat ziet Marinke Steenhuis keer op keer gebeuren. Voor het College van Rijkadviseurs schrijft de architectuurhistoricus een essay over over de rol van het Rijk. ‘Excellente resultaten kan je organiseren, ook in deze tijd. Je moet het alleen wíllen.’ 

Lees het interview met Marinke Steenhuis.

Beeld: ©Kees Hummel

Door de bril van

In de rubriek Door de bril van nemen we een kijkje bij verschillende projecten en initiatieven. Zij brengen Panorama Nederland in de Praktijk. Voor deze editie bezochten we het eeuwenoude landgoed Twickel in Delden, gingen we naar de Veluwe om te zien hoe het waterschap werkt aan het herstel van de Hierdense Beek en naar IJburg in Amsterdam, waar wooncoöporatie De Warren de woondroom van zijn deelnemers realiseert. 

Bekijk hier de drie video’s.

twickel

Waarom ‘het goede doen’ loont

Rijksadviseurs Berno Strootman ging in gesprek met André Nijhof, hoogleraar duurzaam ondernemen aan Nyenrode, over rentmeesterschap. Stewardship klinkt wat prozaïscher, maar belichaamt even goed de gedachte dat die zorg zich niet beperkt tot het hier en nu, maar zich uitstrekt tot de verre toekomst. André Nijhof heeft zich verdiept in die intentie achter het streven naar duurzaamheid. Hij onderzoekt het Stewardship in het handelen van overheid en bedrijfsleven. ‘Het begint met visie’.

Lees een verslag van het gesprek in het magazine.

Andre Nijhof
Beeld: ©Jurgen Huiskes

Panorama Nederland on Tour: Hoogheemraadschap van Rijnland

Panorama Nederland reist door het land. Op tal van locaties stappen mensen het panorama binnen om een kijkje te nemen in de toekomst van hun leefomgeving. Een goede gelegenheid om in gesprek te gaan over de kansen voor hun dorp, stad of provincie. Dijkgraaf Rogier van der Sande is nog steeds blij dat hij en zijn medebestuursleden vorig jaar hun periode zo ongeveer startten met een gesprek in Panorama Nederland. “Het paste naadloos."

Lees het interview met Dijkgraaf Rogier van der Sande

panorama Nederland Hoogheemraadschap

In beeld: Objectief Nederland

In de rubriek In Beeld bieden we talentvolle makers een podium. Dit keer vroeg Berno Strootman fotograaf Cleo Wächter om een selectie van beelden te maken, die zij eerder maakte voor Objectief Nederland - Veranderend landschap 1974- 2017’ Dit is een herfotografie project dat de verandering van het Nederlandse landschap in beeld brengt. Cleo Wächter vertelt over haar ervaringen: “Waar je ook bent, overal hoor je geruis van snelwegen en steeds minder vogels.”

Bekijk de fotoserie: Objectief Nederland

Objectief Nederland

Panorama Nederland in de Praktijk gaat online

Panorama Nederland toert al geruime tijd door Nederland en biedt velen inspiratie om na te denken over de toekomst van ons land. Deze tour sluiten we af met een online event van 21-24 september. Op maandag, dinsdag en woensdag publiceren we rond lunchtijd een aflevering in de serie 'Panorama on tour met...' waarbij we Floris Alkemade, Berno Strootman en Daan Zandbelt opzoeken ergens in Nederland. Op donderdag 24 september is online de uitreiking van Panorama Lokaal online en 's middags is er een Panorama talkshow.