Afscheid Floris Alkemade: de kracht van verbeelding

De kracht van verbeelding, dat is wat het Rijksbouwmeesterschap van Floris Alkemade typeert. Voortdurend daagde hij ontwerpers uit om te werken aan de grote maatschappelijke opgaven van nu. Ter gelegenheid van zijn afscheid blikken we op 9 september terug op de afgelopen zes jaar. Live vanuit de Balie gaan we in gesprek over de rol van bouwmeesters en de kracht van ontwerp. 

U bent van harte welkom om online deze bijeenkomst bij te wonen: 9 september 2021, 16.00 uur via here-comes-the-sun.nl 

De kracht van verbeelding

Floris Alkemade was de afgelopen jaren intensief betrokken bij diverse rijksvastgoedprojecten, waaronder de renovatie van het Binnenhof en Paleis Huis ten Bosch. Maar typerend voor zijn Rijksbouwmeesterschap is vooral de kracht van verbeelding. Hij daagde ontwerpers voortdurend uit om te werken aan grote maatschappelijke opgaven: een veranderend klimaat, het nijpende tekort aan woningen, eenzaamheid en de verduurzaming van de landbouw. Bestuurders liet hij zien hoe juist ontwerp kan worden ingezet om deze complexe vraagstukken te realiseren. Met Panorama Nederland toonde hij een optimistisch toekomstperspectief van Nederland; geen doemscenario’s, maar een toekomst om naar te verlangen. Zijn essay De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen oogstte bij een breed publiek veel lof.

Live vanuit De Balie in Amsterdam blikken we op donderdag 9 september terug op deze periode. Presentator Renze Klamer ontvangt samen met Floris Alkemade een breed palet aan gasten: de bouwmeesters Nathalie de Vries en Paul Roncken, officier van justitie Loes van der Wees, voormalig voorzitter van ZLTO Hans Huijbers, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Kijk live mee 

Kijk online mee naar de Talkshow 'de Kracht van verbeelding' op donderdag 9 september om 16.00 uur via de website Here-comes-the-sun.nl. 

Floris Alkemade
Beeld: ©Janita Stassen