Advies kwaliteitsborging in de bouw

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst wil een nieuw stelsel van kwaliteitsborging in de bouw introduceren. De belangrijkste verandering is de private uitvoering van de kwaliteitsborging, waarbij ook de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever ligt. Het College van Rijksadviseurs (CRa) adviseerde de minister op het voorstel voor de wetswijziging.

Het CRa ondersteunt het streven van de minister naar een vereenvoudiging van de regelgeving en de handhaving c.q. toetsing. Het ligt daarin voor de hand om de verantwoordelijkheid voor kwaliteit weer dichter in de buurt te brengen van degenen met de juiste kennis en kunde, namelijk de bouwers zelf. Het CRa is er echter nog niet van overtuigd dat de huidige voorstellen voor een nieuw stelsel daadwerkelijk leiden tot vermindering van regeldruk en bureaucratie. Monitoring is daarom essentieel.

Het CRa vindt bovendien dat de rol van de architect in het nieuwe stelsel onvoldoende geborgd is. De architect is in principe goed geƫquipeerd om de rol van onafhankelijk bouwmeester op zich te nemen. De rol van de architect zou in het nieuwe wetsvoorstel dan ook nadrukkelijker moeten worden omschreven en opgenomen.