Advies Veerse Dam

Op verzoek van Rijkswaterstaat Zeeland is het College van Rijksadviseurs betrokken bij ontwikkelingslocatie Veerse Dam. Voor deze plek in het Veerse Meer is al enkele malen een initiatief voor een hotel ingediend bij de gemeente Noord-Beveland. Op advies van het College heeft de gemeente een toetsingkader opgesteld, om initiatieven beter te kunnen beoordelen.

Het CRa is van mening dat deze bijzondere locatie in het Veerse Meer vraagt om een zorgvuldige behandeling, en dat niet het programma van het ingediende initiatief leidend moet zijn voor de beeldkwaliteit. Eerst moet gekeken worden naar de voorwaarden en de mogelijkheden die de plek biedt. Het toetsingskader moet niet alleen anticiperen op de vraag wat er gebouwd moet worden, maar ook hoe er gebouwd mag worden.

Kernwoorden uit het toetsingskader zijn kleinschalig, intiem, besloten, groen en laag-dynamisch’. De term ‘iconisch’, die tot nu toe de discussie over hotelbouw op deze plek in het Veerse Meer heeft gedomineerd, is op advies van het College verdwenen.