Hydrobiografie Marken

Rijkswaterstaat is begin 2014 begonnen met het verbeteren van de bescherming van het eiland Marken tegen hoogwater. Marken is één van de drie locaties waar een zgn. Pilot Meerlaags Veiligheid wordt uitgevoerd. In het kader hiervan heeft het College van Rijksadviseurs een hydrobiografie van Marken laten maken.

Cultuurhistorische schets van Marken

De Hydrobiografie Marken is een cultuurhistorische kenschets van Marken en is gericht op de manier waarop de Markers door de eeuwen heen hebben geleefd met (de dreiging van) het water. Voor het maken van de hydrobiografie heeft het CRa opdracht gegeven aan Loes van der Vegt (Land-ID) en Marinus Kooiman (Beek en Kooiman).

Het eiland Marken heeft een kenmerkende geschiedenis die altijd verbonden is geweest aan de weerbarstige relatie tussen de eilanders en het water van de Zuiderzee en het Markermeer. Behalve een document dat dienend is in het proces van de Pilot Meerlaags Veiligheid Marken (in opdracht van Rijkswaterstaat), is de Hydrobiografie Marken ook een voorbeeld van een uitwerking van de doelen van de Visie Erfgoed en Ruimte ‘Kiezen voor Karakter’ van het Ministerie van OCW.

Bij de Hydrobiografie Marken heeft het College van Rijksadviseurs een advies gericht aan Rijkswaterstaat. Daarin levert het CRA een viertal aanbevelingen die betrekking hebben op het verband tussen de (water)geschiedenis van het eiland en de strategie tegen hoogwater in de toekomst.