Rijksadviseurs over nieuw opdrachtgeverschap

'Ontwerpers moeten achter de coulissen kunnen kijken.’ Frits van Dongen, Eric Luiten en Rients Dijkstra gaan voor het Atelier Making Projects in gesprek over het verschuivend opdrachtgeverschap en de rol van de ontwerper. Sleutelwoorden volgens Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs zijn daarbij multidisciplinair en ontwerpend onderzoek. Het CRA vormt het auditteam voor de projecten Herbestemming als gebiedsopgave, Energietransitie en Markermeer van Atelier Making Projects. De projecten zijn te zien op de 6e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR), die opent op 28 mei.

Verandering van opdrachtgeverschap speelt met name in de stedelijke opgaven. 'Het schetsen van langetermijn-perspectieven voor de stad op het gebied van gezondheid, bereikbaarheid en duurzaamheid is van wezenlijk belang’, stelt Frits van Dongen. Het Rijk is echter nog zoekende naar haar rol, terwijl gemeenten daarin deels afhankelijk zijn van de rijksoverheid.

Maar ook voor een landschappelijke opgave zoals het Markermeer zijn de rollen aan het verschuiven. Voor het project Marker Wadden, een nieuw aan te leggen nat natuurgebied, nam Natuurmonumenten het initiatief. Middels een sneeuwbaleffect doen inmiddels alle grote opdrachtgevende partijen mee, wat de opgave tot 'een ingewikkeld gezelschapsspel’ maakt, aldus Eric Luiten.

Lees het hele interview door Peter Paul Witsen en Jelte Boeijenga.