IABR-Symposium Diversiteit van de leegstand

Op dinsdag 24 juni vindt in de Kunsthal het symposium 'Diversiteit van de leegstand' plaats in het kader van de 6e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam. In het programma komen verschillende aspecten van de omgang met leegstand aan de orde en in het bijzonder de rol van rijksvastgoed daarin.

Symposium Diversiteit van de leegstand
Beeld: UPPA
Symposium Diversiteit van de leegstand

Rudy Stroink, ontwikkelaar en het lid van het H-team, schreef in voorbereiding van het symposium in opdracht van het CRA een essay over de gevolgen van de verkoop van een grote portefeuille overheidsgebouwen en de argumenten voor een andere aanpak: download in de rechter kolom het essay.

De centrale vraagstelling voor het symposium: Van al het leegstaande vastgoed maakt slechts 20% kans op herbestemming. Wat doen wij met de overige 80%? Wat zijn hiervoor wél haalbare strategieën?

Om naar oplossingen te zoeken voor dit dilemma organiseert het College van Rijksadviseurs het symposium 'Diversiteit van de leegstand'. Na het doornemen van het aanbod (Rudy Stroink), de analyse (Hans Peter Benschop, trendbureau Overijssel) en de aanpak (Erik en Ronald Rietveld, RAAAF) gaan Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs onder leiding van Ruben Maes met een aantal sleutelpersonen in discussie, waaronder Yvonne van der Bruggen, Jaap Draaisma, Hans Looijer, Martin Cnossen, Arno Boon, Lenze Hofstee, Thom Aussems, Maarten van Poelgeest en Marcus Fernhout. De rode draad in de discussie is het gebrek aan programma voor het merendeel van de leegkomende gebouwen en terreinen. Hoe om te gaan met deze leegstand?

In de middag, tussen 14.00 -17.00, vinden de eindpresentaties en een debat over 'Herbestemming als gebiedsopgave' plaats. Op de IABR-website is een compleet overzicht van het programma van de Biennale te vinden.