'Wie voert de regie in het landschapsbeleid?'

De komende jaren start een nieuwe tranche van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het Europese beleid heeft consequenties voor de kwaliteit van het landschap. Gerichte aandacht voor landschap is er maar weinig, maar toch liggen er kansen. Daarover ging het ochtendsymposium dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Landschapsbeheer Nederland op 25 juni in Amersfoort organiseerden.

Rijksadviseur voor Landschap en Water Eric Luiten gaf op het symposium zijn reactie op de effecten die het GLB (potentieel) voor het landschap meebrengt. Hij vroeg zich af wat landschap eigenlijk behelst in het licht van de veranderende landbouwsubsidies. In het spel van faciliteren, uitvoeren en regie voeren over het beleid, maakte de rijksadviseur zich zorgen over het gebrek aan regie om met een landschappelijke blik naar de effecten van het GLB te kijken. Landschap zou meer moeten zijn dan de expressie van een onderhandelingsresultaat op basis waarvan boeren subsidie kunnen krijgen.

In het ten uitvoer brengen van het beleid is aandacht voor landschap noodzakelijk, stelde Luiten. Hij deed een oproep aan aanwezige groeperingen, overheden en landschapsorganisaties om dit pleidooi voor landschappelijke kwaliteit ook in Den Haag hoorbaar te maken.

Op het symposium kwamen verschillende benaderingswijzen en visies aan de orde op gebied van agrarisch natuurbeheer en de koppeling met cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische belangen. Meer informatie over het symposium is op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te vinden.

Op 20 juni leverde de rol van overheden en andere partijen bij het landschapsbeleid ook al voer voor gesprekken in het Midzomerlandschapsdebat, georganiseerd door Landwerk. ‘Het Rijk heeft het landschapsbeleid als het ware te vondeling gelegd, maar niemand pakt het op,’ constateerde Eric Luiten.

Een verslag van de bijeenkomst is op de website van Landwerk te lezen.