Sicco Mansholt en het landschapsontwerp

Minister van Landbouw in het na-oorlogse Nederland Sicco Mansholt is van cruciale betekenis geweest voor de inrichting van het Nederlandse institutionele landschap. Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten wees op de bijzondere invloed van Mansholt op het landschapsontwerp tijdens de opening van de tentoonstelling Sicco Mansholt – Een goede Europeaan bij Het Nieuwe Instituut op 30 augustus.

Bij het rondetafelgesprek onder leiding van Sandra Rottenberg waren naast Eric Luiten Roald Lapperre (directeur Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid en plv. directeur-generaal Agro) en Aalt Dijkhuizen (President Topsector Agri & Food) te gast. Thema’s van gesprek waren onder meer schaalvergroting en voedselproductie. Onder Mansholts beleid veranderde het kleinschalige landschap door ruilverkaveling in een efficiënt productielandschap. Het landschapsontwerp dat daaraan ten grondslag lag heeft zo een enorme stimulans gekregen. Dankzij Sicco Mansholt en zijn belangstelling voor het landschapsontwerp is de landschapsarchitectuur in Nederland op de kaart gezet, aldus Eric Luiten.

Op de tentoonstelling zijn de nodige mooie voorbeelden te zien van landschapsontwerpen voor het herkavelde land. Ontwerpen waarmee Mansholt zich als minister in veel gevallen persoonlijk heeft bemoeid. Te zien zijn onder meer de originele tekeningen en briefwisselingen. De tentoonstelling is nog tot 9 november te bezichtigen.