Rients Dijkstra pleit in Kamercommissie voor kwaliteitsborging

Op uitnodiging van de Commissie voor Infrastructuur en Milieu in de Tweede Kamer sprak Rijksadviseur Rients Dijkstra namens het College van Rijksadviseurs uit dat de Omgevingswet goede kwaliteitsborging van een wettelijke basis zou moeten voorzien. De huidige concepttekst is daarover nog te weinig uitgesproken en stimulerend richting gemeenten.

In zijn betoog voor de Kamercommissie verwees Rients Dijkstra naar het advies over de Omgevingswet van het College van Rijksadviseurs aan minister Schultz van Haegen van 3 mei 2013. Daarin adviseert het College om in de wet op te nemen de Omgevingsvisie ook op gemeentelijk niveau verplicht te stellen. Gemeenten worden in de concept-wettekst nu niet verplicht een Omgevingsvisie te ontwikkelen als fundament voor hun Omgevingsplannen, die de huidige Bestemmingsplannen gaan opvolgen. In de Omgevingsvisie, die voor het Rijk en voor provincies wél verplicht is, wordt een langetermijnvisie op ruimtelijke ordening geformuleerd.

Ook pleit het College voor het middels de wet stimuleren van onafhankelijke oordeelsvorming over ruimtelijke kwaliteit, door stadsarchitecten of -stedenbouwers en door provinciale adviseurs. Landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit behoren volgens het College integraal onderdeel te vormen van de zorgplicht voor de fysieke leefomgeving die de Omgevingswet introduceert.

Lees het CRA-advies over de Omgevingswet, te vinden in de rechterkolom.