Nederland Wordt Anders - Live

Ook de tweede bijeenkomst van Nederlandwordtanders #Live stond weer bol van de inspirerende projecten en ideeën. Dit keer was het thema ‘Nationaal’ en ook nu waren vijf curatoren uitgenodigd die ieder twee jonge ‘doeners’ mee mochten nemen.

Bijeenkomst Nederlandwordtanders
Bijeenkomst Nederlandwordtanders

Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten opende de goed bezochte bijeenkomst. Nederlandswordtanders is een platform van ruimtelijke vernieuwers, dat het College van Rijksadviseurs ‘met groot plezier’ ondersteunt en voedt, aldus Eric Luiten. Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft een creatieve draai gegeven aan het initiatief van zijn voorganger, dat inmiddels is omgevormd tot een langlopend laboratorium voor vernieuwing in de vakbeoefening. ‘In een onbevangen setting is een interdisciplinaire experimenteerruimte gerealiseerd voor het ruimtelijk ontwerp.’ Daarmee draagt Nederlandordtanders bij aan de uitvoering van het Werkprogramma van het CRa.

Nederlandwordtanders is inmiddels een factor geworden in debat en praktijk. Met name de theorie en het debat komen goed uit de verf, nu is volgens Eric Luiten de tijd gekomen om ‘de handen vies te maken en met de voeten in de klei te gaan staan’. Ook voor het Rijksvastgoedbedrijf, op de bijeenkomst vertegenwoordigd door DG Jaap Uijlenbroek, kan Nederlandwordtanders een belangrijke voedende rol spelen, aldus de Rijksadviseur. Hij denkt daarbij met name aan het herijken van de afstoot- en herbestemmingsopgave in de rijksvastgoedportefeuille.

De presentaties en pitches van onder anderen Eva Gladek (De Ceuvel), Maarten Claassen (Waternet), Annemieke Roobeek (Refill) en Elies Koot (De Flat) zijn te zien op de website van Nederlandwordtanders.