Nieuwe entrée voor Kinderdijk

De jonge Haagse architecten Dorus Meurs en Michael Daane Bolier van M&DB Architecten hebben de Open Oproep-prijsvraag gewonnen voor het nieuwe entreegebied en bezoekerscentrum van Kinderdijk. De jury onder voorzitterschap van Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten koos voor het plan onder de naam ‘Levend erfgoed in de 21e eeuw’, dat in een eerste ronde samen met vier andere visies was geselecteerd uit 132 inzendingen. De opdrachtgever, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, zal met M&DB Architecten het vervolgtraject ingaan om te komen tot een werelderfgoedwaardig entreegebied voor het molengebied van Kinderdijk.

Kinderdijk winnend ontwerp
Kinderdijk winnend ontwerp

Ook bewoners, vrijwilligers en bezoekers van Kinderdijk mochten hun mening geven over de vijf visies. Deze stemmen zijn door de jury meegewogen. De jury prees het plan om zijn evenwichtigheid en helderheid, dat het entreegebied bovendien verrijkt met een nieuw ‘waterplein’. Juryvoorzitter Eric Luiten: ‘Wij waren aangenaam verrast door de klare lijnen die de terreininrichting tot de orde roepen, de ontsluiting van het gebied organiseren en de architectuur van het bezoekerscentrum bepalen. Het piepjonge architectenbureau uit Den Haag heeft een transparant en dienstbaar bezoekerscentrum ontworpen, dat geen poging doet de archetypische schoonheid van de dubbele molengang naar de kroon te steken. De nieuwe brug biedt wandelaars en kijkers de ruimte.’

De jury bestond naast Eric Luiten uit Roelof Bleker (dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Dick van Gameren (Mecanoo Architecten), Marinus Kooiman (Beek & Kooiman Cultuurhistorie) en Suzanne Oxenaar (artistiek directeur Lloyd Hotel Amsterdam) en secretaris Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal).

Het gehele juryrapport is op de website van Architectuur Lokaal te downloaden.