Nieuwe uitdagingen in het landschap

Landschapsarchitecten, beleidsmakers en professionals uit de landbouwsector gingen op 6 november in gesprek over 'Nieuwe uitdagingen in het landschap' in het Nieuwe Instituut, Rotterdam. De toekomst van ons (cultuur)landschap stond centraal in de discussie: welke grote opgaven zijn er nog te ontwaren in de huidige tijd van decentralisatie van overheidstaken?

Nieuwe uitdagingen in het landschap HNI
Nieuwe uitdagingen in het landschap HNI

Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, verdedigde op de avond de stelling dat in de afgelopen twee decennia grote landinrichtingsopgaven bijna volledig zijn stilgevallen. Het landbouwbeleid van het rijk richt zich niet langer op de inrichting van de ruimte, maar alleen nog op economische, technologische en infrastructurele aspecten. Daarmee is een belangrijke institutionele pijler onder de landschapsarchitectuur verdwenen. Als inzet voor het debat publiceerde Archined het essay ‘Institutionele landschapsarchitectuur’ van Eric Luiten.

Deelnemers aan het debat Ingeborg Thoral (Mixst Urbanisme/Adviseur ruimtelijke kwaliteit, Provincie Utrecht), Peter Veenstra (Lola Landscape Architects) en Rob Hendriks (DAAD Architecten) lieten aan de hand van voorbeelden zien dat nieuwe opgaven in het landschap zich vooral bevinden in de schaalvergroting in de landbouwsector, de energietransitie en de beschermingsmaatregelen i.h.k.v. waterveiligheid.