Dijkenatlas

Het boek Dijken van Nederland geeft het eerste complete overzicht van alle dijken in Nederland. Het onderzoek is verricht door LOLA Landscape Architects. Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten leverde een bijdrage aan de publicatie. Tijdens een programma van de Water Republic in Pakhuis De Zwijger ging Eric Luiten in op het belang van de ‘dijkenatlas’.

Dijken van Nederland
Dijken van Nederland

Eric Luiten vertelde waarom hij als rijksadviseur het ambassadeurschap voor het boek had aanvaard. Volgens hem heeft het dijkenoverzicht de betekenis van een atlas. Dat die atlas nog niet bestond is eigenlijk heel vreemd. Dat hij nu bestaat is ontzettend belangrijk, omdat het boek een onderlegger kan zijn voor het leveren van maatwerk bij de versterking en verbreding van de primaire keringen. Aan de hand van drie verschillende voorbeelden (de Diefdijk, de Afsluitdijk en de nieuwe IJsseldijk bij Zutphen) liet Eric Luiten zien hoe specifiek inzicht in de kenmerken van de dijk leidt tot landschapsarchitectonische precisie.

Deltaplan

Op 15 december is in Rotterdam de publicatie 'Dijken van Nederland' gepresenteerd door NAi010-publishers en LOLA Landscape architects. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Deltares, HWBP en TU Delft Landschapsarchitectuur, en bevat diverse bijdragen waaronder een essay van Eric Luiten.

Ongeveer 9,4 miljoen mensen wonen in Nederland achter de dijken. We zijn nooit 100% veilig achter de dijken: bij hoogwater kunnen we met een grote overstroming te maken krijgen. Bodemdaling en klimaatverandering hebben grote invloed op de Nederlandse delta en het dijkenstelsel. In 2014 werd daarom het nieuwe Deltaplan gepresenteerd: in 2050 moet Nederland klimaatbestendig zijn door onder andere de dijken klimaatadaptief te maken.

Stuifdijk en schaardijk

Zonder de dijken zou Nederland zoals we het kennen niet bestaan. Kennis en kunde over dijken in één overzicht bij elkaar brengen en delen, is het belangrijkste resultaat van het onderzoek. Die kennis sluit naadloos aan op het nieuwe Deltaplan, met onder de resultaten een aantal vernieuwingen: de eerste dijkenkaart van Nederland die laat zien waar de Nederlandse dijken liggen, en wat hun rol in het stelsel is, waterkerend of niet. Van stuifdijk tot schaardijk, van zeedijk tot waterliniedijk, en van dromer tot waker: alle dijktypen komen voor het eerst samen in een systematische stamboom. Met 43 verschillende dijktypen in 9 verschillende dijksystemen heeft Nederland het meest uitgebreide en diverse dijkenstelsel ter wereld. De auteurs laten de technische, de culturele en de historische kanten van de dijken zien en blikken vooruit op de toekomst: dijken niet alleen als waterkering, maar als de parken van de eenentwintigste eeuw.