Marineterrein: spelregels nodig bij organisch herontwikkelen

Het CRa adviseert het Rijksvastgoedbedrijf bij de herontwikkeling van het Marineterrein in Amsterdam. Ruimtelijke kwaliteit moet worden geborgd met de aanstelling van een onafhankelijk kwaliteitsteam.

Marineterrein werkbezoek
Het CRa op werkbezoek bij het Marineterrein, vlnr Pieter Dijckmeester (RVB), Rients Dijkstra, Frits van Dongen, Eric Luiten en Liesbeth Jansen (Projectbureau Marineterrein)

Het Marineterrein is een uniek, historisch gebied op steenworp afstand van Amsterdam CS. Het komt stapsgewijs vrij voor herontwikkeling. Het Rijk en de gemeente Amsterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin wordt gekozen voor organische ontwikkeling van het gebied. Het CRa sprak tijdens een werkbezoek met de projectorganisatie en het Rijksvastgoedbedrijf over de manier waarop organisch ontwikkelen maximale kwaliteit kan opleveren. Het Marineterrein moet een divers en openbaar gebied worden met een verscheidenheid aan hoogwaardige functies, aantrekkelijk voor iedereen.

Maatschappelijke waarde

Door voort te bouwen op de eigenschappen van het Marineterrein kan de maatschappelijke waarde van het gebied worden vergroot, aldus het CRa in zijn advies aan het Rijksvastgoedbedrijf. Het CRa onderschrijft de door de partners Rijk en gemeente gekozen aanpak van organisch herontwikkelen.

Op deze manier kunnen maatschappelijke ambities worden gerealiseerd en kan economische, culturele, sociale en ecologische waarde worden opgebouwd. Een optelsom van afzonderlijke initiatieven leidt echter niet vanzelfsprekend tot het gewenste gemeenschappelijke resultaat.

Marineterrein

Kaders en spelregels

Het CRa vindt daarom een gedegen verkenning van Rijk en gemeente met betrekking tot de publieke ambities en bijbehorende kaders en spelregels onontbeerlijk. Een kritische afweging en een strenge selectie van partijen is noodzakelijk. Bij organische herontwikkeling is het essentieel om vast te stellen wat de publieke ambities en investeringen zijn en welke kaders worden opgesteld voor particuliere initiatieven. Dat vraagt om een vaststelling van de ambities voor wat betreft programma, openbaarheid, behoud van unieke elementen, verkeersstructuur en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Kwaliteitsteam

Het CRa adviseert dan ook om op korte termijn een onafhankelijk kwaliteitsteam te benoemen dat het vertrouwen geniet van de betrokken partijen. Het kwaliteitsteam adviseert direct aan de stuurgroep en staat in hiƫrarchie boven andere advies- en inspraakgroepen. Om onafhankelijk en verifieerbaar te kunnen adviseren moet het kwaliteitsteam volgens het CRa kunnen terugvallen op een gedragen kwaliteitskader, dat randvoorwaarden stelt, maar tegelijkertijd een uitnodigend karakter heeft dat verleidt tot hoogwaardige initiatieven.

Lees het advies Marineterrein Amsterdam.