Start Jaar van de Ruimte 2015

Minister Schultz opende tijdens een grote manifestatie het Jaar van de Ruimte 2015. De minister riep de vakwereld op met concrete voorstellen over de toekomst van Nederland te komen. Ook moet voor die scenario’s een breder draagvlak worden verworven dan de vakwereld alleen.

Start Jaar van de Ruimte 2015

Het CRa is partner bij het Jaar van de Ruimte 2015, een initiatief van onder meer het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Door middel van verschillende activiteiten wordt een jaar lang de discussie gevoerd over de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland. Dat mag geen ‘onderonsje’ worden, aldus Schultz. Tegelijkertijd is het Jaar van de Ruimte een terugblik op de Vierde Nota Extra (VINEX), die een planhorizon had tot 2015.

Koploper

Minister Schultz pleitte voor de instelling van een O-team van ontwerpers, dat concreet gaat adviseren op het niveau van de ontwerpopgave aan lokale overheden en burgers. Door het bieden van concrete kennis kunnen lokale ontwikkelingen worden gestimuleerd. Schultz heeft bovendien de ambitie om Nederland wereldwijd koploper te laten worden voor wat betreft de toepassing van technologische innovaties voor steden.

Groene legenda

Het CRa doet mee met het Jaar van de Ruimte met het bijeenkomst Tien jaar CRa. Deze vormt samen met de verschijning van een essay de opmaat naar een discussie over architectuurbeleid en de borging van ruimtelijke kwaliteit van rijkswege. Dit onder de noemer: ‘Naar een volgende tien jaar voor het CRa’. Tijdens de bijeenkomst in de Beurs van Berlage leidde Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten een deelsessie over ‘De groene legenda’. De deelnemers discussieerden aan de hand van stellingen over de kwaliteit van de groene ruimte, de ontwikkelingen in het landschap en de bezorgdheid én zorg voor de groene ruimte. Met als eensgezinde conclusie dat er in de nationale Omgevingsvisie een groene legenda moet worden opgenomen.