Limes, eenheid in verscheidenheid

Het College van Rijksadviseurs (CRa) adviseert de Nederlandse Limes Samenwerking over de wijze waarop de Limes (de voormalige grens van het Romeinse rijk) bovengronds tot expressie moet komen. Dit doet het CRa met het oog op de in voorbereiding zijnde UNESCO-nominatie. Om tot een goed afgewogen advies te komen organiseert het CRa op 13 februari in het Centraal Museum Utrecht het symposium 'Limes, eenheid in verscheidenheid'.

Betonnen grenspaal als aanduidding van de Limes
Betonnen paal met aanduiding Limes in de Provincie Utrecht

In het bijzonder let het CRa in zijn advisering op de balans tussen eenheid en verscheidenheid tegen de achtergrond van de zogenoemde ‘uitzonderlijke en universele waarden’ van de Limes. De Nederlandse Limes Samenwerking richt zich zowel op publieksbereik als op de voorbereiding van het UNESCO-nominatiedossier. Het CRa heeft aan Catherine Visser van DaF Architecten gevraagd om een quickscan van Limes te maken. Een belangrijke vraag die daarbij centraal staat is op welke manier het Nederlandse deel van de Limes als samenhangende structuur kan worden ervaren. Hoort daar ook een ruimtelijke opgave bij?

Momenteel is de Limes nagenoeg onzichtbaar. Veel fysieke bestanddelen zijn te vinden in musea en depots of ze bevinden zich in de ondergrond van beschermde terreinen. Hoe is gezien deze situatie de ruimtelijke kwaliteit van de Limes te omschrijven? En hoe verhoudt deze zich tot het hedendaagse Nederlandse landschap?

Op het symposium presenteert Catherine Visser (DaF Architecten) de ‘Quickscan Limes’ die zijn in opdracht van het CRa maakte. Stephen Hodes, LAGroup, geeft daarnaast zijn visie op de Limes. Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water, rondt het gesprek af, waarbij hij in zal gaan op de richting van het CRa-advies aan de Nederlandse Limes Samenwerking.

Een exemplaar van de Quickscan van Catherine Visser is beschikbaar voor alle deelnemers aan het symposium. De resultaten van de quickscan en het symposium vormen de input voor het CRa-advies dat medio maart beschikbaar is op www.collegevanrijksadviseurs.nl.

Aanmelden voor het symposium is niet meer mogelijk.