Landschap in de m.e.r.

Het College van Rijksadviseurs adviseerde de Commissie m.e.r. om het effect op landschap meer sturend te laten zijn in de m.e.r.-procedure. De Commissie m.e.r. neemt dit advies over en publiceerde onlangs een factsheet waarin wordt beschreven welke informatie over het landschap daarvoor in de m.e.r.-procedure nodig is.

Landschap in de mer

Dat gaat ten eerste om het beschrijven van de ambitie: wat is de gewenste landschappelijke kwaliteit bij het voorgenomen plan of project? Ook de bestaande landschappelijke kwaliteit moet in beeld worden gebracht, gerelateerd aan het beleid. Welke kenmerken van het landschap zijn waardevol en waarom? De derde stap draait om het in beeld brengen van de impact van het voorgenomen project op het landschap. Welke effecten heeft het plan?

Plankwaliteit

Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten is verheugd dat de Commissie m.e.r. de aanbevelingen van het CRa overneemt. Het CRa adviseerde onder meer over een betere rapportage en het gebruik van een betere terminologie. De factsheet komt hier nu aan tegemoet. Eric Luiten: ‘Landschap komt in de m.e.r. altijd nogal obligaat aan de orde, meestal als kwetsbare factor en niet als te verbeteren conditie. M.e.r. zou in tegendeel juist ook moeten bijdragen aan de mate waarin de beoogde interventie zou kunnen leiden tot nieuwe landschappelijke kwaliteit. Dit opent de deur naar oordeelsvorming over plankwaliteit, die tot nu toe in de m.e.r-procedure niet plaatsvond.’

Lees het CRa-advies Landschap in m.e.r.