Landschapsbeleid stroomlijnen

In een lezing voor het jaarlijkse symposium van LandschappenNL in Putten heeft Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten een kaart van de ‘Landschappelijke constitutie van Nederland’ aangeboden aan directeur Hank Bartelink. Eric Luiten heeft de kaart laten maken omdat hij bezorgd is over de versnippering van beleid en beheer voor het landschap.

Landschapsbeleid

Nuttige onderlegger

De kaart is samengesteld door onderzoekers van Alterra en geeft zicht op de bovenregionale topografische samenhang van ons land. De kaart is bedoeld als een nuttige onderlegger voor alle organisaties die een taak en verantwoordelijkheid hebben voor het landschap. Hiermee kunnen ze hun beslissingen baseren op een beeld van het grotere geheel. Dat is nodig nu het Rijk geen zelfstandig landschapsbeleid meer voert, meent Luiten

Toekomst Nationale Parken

Een door de rijksadviseur uitgevoerde quick scan van het landschapsbeleid van de 12 provincies heeft duidelijk gemaakt dat er op 12 verschillende manieren over landschap wordt nagedacht en gehandeld. De uitkomsten van die quick scan en de aanbevelingen van de rijksadviseur zullen in een advies aan het Interprovinciaal Overleg (IPO) worden aangeboden. Eric Luiten hoopt dat de kaart het IPO gaat helpen met het stroomlijnen van het beleid. De kaart kan bovendien een belangrijke rol spelen in de discussies over de toekomst van de Nationale Parken, bij het opzetten van een observatorium voor het landschap en bij de uitwerken van ruimtelijke voorstellen in de Nationale Omgevingsvisie.