Bouwmeesters in debat

Het CRa stimuleert contact en kennisuitwisseling onderling tussen stadsbouwmeesters en provinciaal adviseurs. In het Platform voor Bouwmeesters werkt het CRa hieraan samen met Architectuur Lokaal. Een van de activiteiten om de kennisoverdracht te faciliteren is het jaarlijkse Bouwmeestersdebat, dat in december plaats vond bij Architectuur Lokaal.

Bouwmeesters in debat

Namens het CRa was Rijksbouwmeester Floris Alkemade voorzitter van het debat. Floris Alkemade benadrukte het belang van het werk van de stadsbouwmeesters en provinciaal kwaliteitsadviseurs. Zij doen lokaal en regionaal het werk dat het College op een hoger schaalniveau verricht. De verbindende rol tussen de schaalniveaus is belangrijk voor de Rijksbouwmeester.

Beter aanbesteden

Er stonden twee hoofdthema’s op de agenda van het debat. Onder de noemer Beter Aanbesteden werd gediscussieerd over het stimuleren van opdrachtgevers om jonge architecten meer kansen te bieden. In samenwerking met Architectuur Lokaal heeft het CRa onderzoek verricht naar de reikwijdte van de Europese aanbestedingsregels en de impact op de beroepspraktijk. Het doel van het onderzoek is om te komen tot een betere aanbestedingscultuur. Het CRa zal hier later dit jaar advies over uitbrengen in het licht van een vervolgonderzoek.

Omgevingskwaliteit

Het tweede thema vormde de omgevingsvisies waarop op verschillende niveaus gewerkt wordt, zowel door Rijk als provincies en gemeenten. Rijksadviseur Eric Luiten vroeg aandacht voor het begrip omgevingskwaliteit, een centraal begrip in de nationale Omgevingsvisie. Dit begrip heeft het CRa nader uitgewerkt in een gevraagd advies aan het Ministerie van I en M, dat aan de lat staat voor de nationale Omgevingsvisie. In dit advies Omgevingskwaliteit wordt uitgegaan van een balans tussen concurrentiekracht en leefbaarheid.