Dilemma’s bij herbestemmen in gebiedstransformaties

Op 28 januari ging het H-team op uitnodiging van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in gesprek met doeners en denkers in de VechtclubXL in Utrecht tijdens het evenement ‘The Power of Hubs‘ over creatieve broedplaatsen. Onderwerp van gesprek: de dilemma’s die spelen bij herbestemming in gebiedstransformaties. Hoe kunnen we lering trekken uit de afgelopen jaren waarin herbestemming op de kaart is komen te staan?

Power of Hubs

De middag bracht herbestemmers uit heel Nederland bij elkaar, waarvan een deel actieve herbestemmers in het DCR-netwerk (Dutch Creative Residencies). Het H-team deed vooraf onderzoek waarbij het team overheden, marktpartijen en initiatiefnemers de vraag stelde welke knelpunten volgens hen herbestemming als gebiedsopgave tegenwerken. Uit deze ronde langs betrokkenen in de gemeenten Leeuwarden, Heerlen, Den Haag, Utrecht, Tilburg en Rotterdam komen vijf dilemma’s naar voren.

  1. Hoe biedt je ruimte aan de initiatieven en stuur je als gemeente toch op lange termijn ontwikkelingen?
    Er is een spanningsveld tussen enerzijds het faciliteren van initiatieven en anderzijds de publieke rol van gemeenten. Dit levert onduidelijkheid op.
  2. Hoe kan je als overheid leegstaande panden inzetten om gebieden te versterken zonder programma elders weg te trekken?
    Met hulp van overheid getransformeerde leegstand wordt vaak onder marktprijzen verhuurd. Dit is oneerlijke concurrentie voor andere initiatieven.
  3. Tijdelijk programma, zit daar ook toekomst in?
    Tijdelijke initiatieven leveren vaak onvoldoende op om gebouwen op te knappen en te behouden.
  4. Moet erfgoed voorrang krijgen bij herbestemming?
    Bij een krimpende vraag naar ruimte moeten keuzes gemaakt worden, omdat er niet genoeg programma is om alle gebouwen van nieuw leven te voorzien.
  5. Openbare ruimte en voorzieningen ontwikkelen met of zonder markt?
    Met een terugtrekkende overheid zijn realiseren van kwalitatieve voorzieningen en openbare ruimte door overheden zelfs voor groeiende gemeenten onmogelijk geworden.

Download hier de H-team presentatie van 28 januari 2016 op ‘The Power of Hubs’: Hteam presentatie vijf dilemmas bij gebiedstransformatie.

Download hier het verslag van de bijeenkomst The Power of Hubs.