Rijksbouwmeester spreekt UN Habitat III toe

Tijdens de derde UN Habitat conferentie in Quito sprak Rijkbouwmeester Floris Alkemade met een videoboodschap de genodigden toe. Thema was flexibele huisvestingsoplossingen voor vluchtelingen. De boodschap van de Rijksbouwmeester voor het internationale publiek: ontwerp kan een sleutelrol spelen  in het bouwen aan een meer inclusieve samenleving. Daarbij gaat het wat Floris Alkemade betreft niet alleen om de huisvestingsbehoeften van asielzoekers en statushouders, maar worden deze gerelateerd aan de behoeften van andere doelgroepen op de woningmarkt zoals studenten, alleenstaanden en anderen die op zoek zijn naar goedkope en flexibele woonruimte.

Floris

In zijn speech ging Floris Alkemade in op de resultaten van de prijsvraag A Home Away from Home, die hij uitschreef samen met het COA. Hij lichtte de prijswinnende ontwerpen toe, die inmiddels daadwerkelijk zijn gerealiseerd in de vorm van prototypes. De prototypes worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Voor de ontwerpprijsvraag zijn 2 categorieën benoemd, namelijk nieuwbouw en transformatie. Ook werd gevraagd om een goede inpassing in de omgeving. Lees hier meer over de resultaten en de winnaars van de prijsvraag.

ahafh winnaars

De belangrijkste conclusie van de Rijksbouwmeester is dat het vluchtelingenvraagstuk vooral ook een woningvraagstuk is. Ontwerpkracht moet worden ingezet om de woningmarkt te innoveren met vernieuwende typen. Floris Alkemade in zijn speech: ‘The housing of refugees will then become a facet of more holistic considerations regarding the needs of a much broader group of people seeking homes. We will gain a great deal from the additional dynamics that become possible in our cities.’

Klik hier om de integrale speech van Floris Alkemade voor UN Habitat III op 18 oktober 2016 te bekijken