Prototypen A Home away from Home bewijzen zich in de praktijk

Meer dan 100 Finch-modules naar Leiden, een plan voor de bouw van CUBESTEE’s in Groningen en Eindhoven en pilots voor de inzet van Nederlandse ontwerpkracht bij de huisvesting van vluchtelingen in de regio. Een bezoek van de koningin en de minister voor Wonen en Rijksdienst aan de prototypen. Zomaar een greep uit de resultaten van de presentatie van prototypen van de prijsvraag A Home away from Home tijdens de afgelopen Dutch Design Week.

A home away from home

Het COA, de Rijksbouwmeester en de ontwerpteams van de prijsvraag A Home away from Home kijken zeer tevreden terug op de deelname aan de Dutch Design Week. De 5 prototypen en 3 maquettes voor flexibele huisvesting kregen niet alleen veel aandacht en waardering van designminnende bezoekers, ook professionals in de huisvestingssector reageerden enthousiast. ‘Hier wil ik wel in wonen’ was regelmatig te horen in en rond de prototypen.

Concrete oplossingen voor professionale huisvesters

De professionals waren op uitnodiging van het Platform Opnieuw Thuis en het COA naar Eindhoven gekomen. Woningcorporaties en gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders. Behalve statushouders zijn tal van andere groepen, waaronder studenten, starters op de woningmarkt en alleenstaande spoedzoekers dringend op zoek naar (tijdelijke) huisvesting. De prototypen bieden huisvesting die snel gerealiseerd kan worden. Steeds meer professionale huisvesters willen dat ook tijdelijke huisvesting kwaliteit heeft en duurzaam is. Zodat de woningen iets toevoegen aan het straatbeeld en comfort bieden aan de bewoners.

A home away from home

Versnellingsbijeenkomst

Hoe mooi de prototypen ook zijn, vraagstukken rondom de tijdelijke huisvesting zijn er nog wel. Tijdens de versnellingsbijeenkomst van het Platform Opnieuw Thuis en het COA was hier uitgebreid aandacht voor. Een veelvoorkomende vraag is hoe nieuwe bewoners snel een plek in de samenleving verwerven. Dat geldt in het bijzonder voor statushouders, maar evenzo voor senioren en alleenstaande starters. Hoe creeër je een magic mix? Deelnemende corporaties en gemeenten brachten samen 6 casussen in, waarvoor na een inspirerende middag talrijke ideeën werden verzameld.

Stap voorwaarts

Voor de ontwerpteams bleek deelname aan de Dutch Design Week ook een versnelling. Zo heeft de Domuskoffer, een koffer met een mobiele keuken en badkamer, de serieuze belangstelling van corporaties en gemeenten. Met Mobaco-a wordt een aantal overnachtingsplekken in een kas in de buurt van Eindhoven gerealiseerd. De Rijksbouwmeester tenslotte start samen met de VNG International en enkele Libanese gemeenten enkele pilots waarin Nederlandse designers ter plaatse huisvestingsconcepten voor opvang in de regio ontwerpen.

Het doel van het COA en de Rijksbouwmeester is bereikt: aandacht en ontwerpkracht creeën voor flexibele, kwalitatieve huisvesting. De Dutch Design Week heeft met de presentatie van de prototypen laten zien dat de getoonde ontwerpkracht zich ook in de praktijk bewezen heeft.

De prototypen waren eenmalig samen te zien op de Dutch Design Week. De Solar Cabin staat vanaf begin november in de nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord in Wageningen. De CUBESTEE verhuist naar het terrein van een klooster in Ter Apel. Comfort City is te zien in een leegstaande hal in Delft.

Meer weten over de prototypen en hun weg naar de praktijk?

Bezoek de website www.ahomeawayfromhome.nl.