The Good, the Bad and the Ugly: video-essays over Amsterdam, Rotterdam en Lelystad

Amsterdam, Rotterdam en Lelystad hebben elk hun eigen ruimtelijke kwaliteit. Tijdens het Rijksbouwmeestercongres op 1 november 2016 werd naar de eigenschappen van deze steden gekeken en naar het aspect van de ‘gedeelde ruimte’. Voor de drie steden zijn video’s gemaakt die de kwaliteiten, of het gebrek hieraan, in beeld brengen.

Congres

Floris Alkemade over Lelystad

‘Ik ben het meest getroffen door de schoonheid van het kunstmatige landschap en rondom Lelystad, en door het verschil tussen landschap en de stadsgrens: wat gebeurt daar? Maar er heerst ook een obsessief idee dat alles leuk moet zijn. De verstikkende gezelligheid. We hebben schijnbaar maar één maat om de openbare ruimte op te waarderen: is het er druk?’

Floris Alkemade over Rotterdam

‘Laten we niet teveel animatie, verlevendiging van de openbare ruimte verwachten. Een voorbeeld daarvan zijn de vele ruimtes langs de rivier. Hoe ver kan je de gentrification z’n gang laten gaan? Wat verlies je dan? De stad doet ook ‘n beetje pijn. Een stad is mooi en lelijk. Dat contrast verlies je als het mooier gaat maken.’

Floris Alkemade over Amsterdam

‘Het gaat hier om druk, drukker, drukst. Ik moet denken aan de mannetjesspin die de vrouwtje spin bespringt en daarna realiseert het is eten en gegeten worden. Daarin zie ik een parallel met de (zeer) succesvolle stadsmarketing en dat het resultaat daarvan, de enorme groei van toerisme de stad overweldigt. In hoeverre kan je sturen aan de capaciteitsproblemen die daar een gevolg van zijn? Spreiding op de flanken van de stad en in Noord, is deel van de oplossing.’

Muziek

Een overkoepelend element voor de drie beeldessays is de muziek. De Nederlandse componist Anthony Fiumara componeerde een solo voor saxofonist Tom Sanderman, The River Beneath Us. Het is een elegant en kwetsbaar stuk, in de traditie van de minimale, repetitieve muziek van Steve Reich en John Adams. Het verbindt de beeldessays en geeft ritme aan de beelden.

Fotografie

Stadsfotografen Thomas Schlijper, Otto Snoek en Evan van ’t Loo geven een beeld van hun respectievelijke stad. Daarnaast toont Marco van Middelkoop van Aerostock de drie steden vanuit de lucht door middel van luchtvideo. Die beelden geven een overzicht en ruimtelijk inzicht in de zeer uiteenlopende opbouw van de steden en de verschillende vraagstukken die daar uit voort komen.

Zie hier de video-essays.