Daan Zandbelt pleit voor oneindige evolutie in stedelijke ontwikkeling

Deze week verscheen de bundel Help we zijn populair! Rotterdam stad in ontwikkeling bij Nai uitgevers. Het door Rijksadviseur Daan Zandbelt geschreven artikel De ontembare stad vormt een van de bijdrages in de bundel.

Help we zijn populair

Rotterdam

Rotterdam, lange tijd het lelijke eendje onder de Nederlandse steden, heeft de afgelopen jaren een spectaculaire comeback gemaakt. De oplevering van iconische gebouwen als de Markthal, De Rotterdam en het nieuwe Centraal Station trok tot buiten de landsgrenzen de aandacht.

Die opleving van de stad heeft ook een keerzijde. Veel Rotterdammers worden melancholisch van een strakgetrokken binnenstad. We hielden toch juist van de rauwheid en lelijkheid van onze stad? Gaat er iets verloren of is de Rotterdamse identiteit bestand tegen deze dynamiek? De bundel Help we zijn populair! vangt de discussie over de recente geschiedenis van Rotterdam en geeft een soms jubelend, dan weer kritisch perspectief op een stad in verandering.

De ontembare stad

In zijn artikel De ontembare stad, eerder gepubliceerd op de website Vers Beton, schrijft Daan Zandbelt over het belang van evolutionaire stedelijke ontwikkeling, waardoor rijkgeschakeerde en gelaagde buurten kunnen ontstaan.

‘Stadsontwikkeling is niet langer een revolutie, maar een kwestie van evolutie. In plaats van alles eerst kaal te slaan en dan stevig de mouwen op te stropen, kun je ook de bestaande stad stap voor stap verbeteren. Laat het ene initiatief reageren op het vorige, zodat er een rijke gelaagdheid ontstaat. Een stad kan alleen maar zo fantastisch en rijk geschakeerd zijn omdat haar toekomst niet door een enkele partij wordt bedacht.’

Chicago

Zandbelt illustreert zijn pleidooi voor geleidelijke stedelijke ontwikkeling met een vergelijking tussen Rotterdam en Chicago, de stad waar hij als student enige tijd woonde. De grote stedelijke variatie in de buurten van Chicago werd door Daan Zandbelt als belangrijke kwaliteit ervaren. Op zoek naar diezelfde kwaliteit in Rotterdam trof hem tien jaar later de dynamiek van de Nieuwe Binnenweg. De Nieuwe Binnenweg is inmiddels van een onvoorspelbare straat vol bel- en kapperszaken door publieke en private partijen succesvol herontwikkeld tot een levendige en diverse straat met een belangrijke rol voor ondernemers. De overheid speelt slechts een rol op de achtergrond om verbindingen te leggen en kwaliteit te bewaken.

In zijn artikel pleit Daan Zandbelt voor een ‘ontembare stad’ die door oneindige evolutie geleidelijk van kleur verandert. ‘Niets is dodelijker dan een tamme stad.’

Lees het volledige artikel De ontembare stad van Daan Zandbelt op Vers Beton.

Link naar het boek bij NAi.