The Productive City, Perspectieven op een regionale maakeconomie gepubliceerd

Recent verscheen bij Architecture Biennale Rotterdam 2016 (IABR 2016) en Atelier Rotterdam het boek The Productive city, development Perspectives for a Regional Manufacturing Economy.

The productivity city

Maakeconomie

In steeds meer steden is hernieuwde aandacht voor de maakeconomie, gestimuleerd door ontwikkelingen als reshoring, de opkomst van nieuwe smart technologieën, de ambitie een circulaire en sociaal-inclusieve economie te realiseren en een toenemende maatschappelijke aandacht voor (lokaal) vakmanschap.

In Rotterdam wordt door allerlei partijen onderzocht en verkend hoe er, door in te zetten op de maakeconomie, slimmer en beter gebruik gemaakt kan worden van de kansen voor (sociaaleconomische) ontwikkeling die er in de regio voorhanden zijn.

Als onderdeel van 7de editie van de IABR, ‘The Next Economy’, heeft Atelier Rotterdam de kansen voor de toekomst voor de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag geïdentificeerd vanuit het perspectief van de toekomstige maakeconomie.

Ontwerpend onderzoek

Rijksadviseur Daan Zandbelt was als curator en ateliermeester betrokken bij de totstandkoming van het boek. Het boek bestaat uit zeven bijdrages van onder andere burgermeester van Rotterdam Ahmed Aboutaled en IABR directeur George Brugmans. Het ontwerpend onderzoek is gedaan door De Zwarte Hond, waar Daan Zandbelt tevens architect is. Daan Zandbelt deed eerder ervaring op met ontwerpend onderzoek en economische strategieën in opdrachten voor het Rijk, waaronder BVNL, waarin ruimtelijk-economische strategieën voor zes stedelijke grensregio’s werden ontwikkeld.

De zeven perspectieven voor de Metropoolregio Rotterdam- Den Haag bestaan een reeks prototypische interventies die bijdragen aan de regionale maak-economie. Met als doel een economisch sterke en sociaal inclusieve stedelijke regio.

De resultaten van het ontwerpend onderzoek van het Atelier Rotterdam waren te zien op de tentoonstelling van de IABR 2016

IABR-Atelier Rotterdam

Atelier Rotterdam is een samenwerking van de IABR 2016 en gemeente Rotterdam. De publicatie is een weerslag van de resultaten van het ontwerpend onderzoek van het IABR 2016 - Atelier Rotterdam, uitgevoerd door L'AUC, marco.broekman en De Zwarte Hond.

Lees meer over de uitkomsten van Atelier Rotterdam, the productive city.

Het boek The Productive city, development Perspectives for a Regional Manufacturing Economy (212 p.) is te bestellen via iabr.nl.