Young innovators presenteren onderzoeksresultaten aan CRa

Dinsdag 17 januari presenteerden de Young Innovators de uitkomsten van hun onderzoeksopdracht vanuit het CRa. Young Innovators is een programma waarbij het College van Rijksadviseurs jonge talentvolle vakgenoten koppelt aan ruimtelijk-maatschappelijk urgente opgaven uit de agenda van het CRa. De Young Innovators werden, als elk jaar, geselecteerd uit de Archiprix. De drie ontwerpers, Ivar van der Zwan, Iris Wijn en Tim Snippert zijn in april, onder begeleiding van het CRa, van start gegaan met hun onderzoek. Deze week presenteerden zij daarvan de uitkomsten.

YI 2017

De bevrijding van de naoorlogse woonwijk

Het onderzoek van Ivar van der Zwan omvat een verkenning in hoeverre het verdichtingsprincipe toe te passen is op typische grootschalige jaren ‘60 woonwijken en tuinsteden. Het onderzoek, toegespitst op Amsterdam Nieuw-West, probeert door middel van verdichting en het toevoegen van programma een antwoord te bieden aan de toenemende woningvraag in de stad en integraal de openbare ruimte van Amsterdam Nieuw-West te verbeteren.

De ruim opgezette openbare ruimte in de tuinstad, waar het mono-programma van wonen domineert, blijkt na onderzoek niet naar wens te functioneren. De overtollige groene en gelijkmatig aangelegde verbindingsstroken zijn functieloos en anoniem.

Aan de hand van de stelling dat verdichting een antwoord biedt op de woningvraag en kans biedt om de overmaat aan openbare ruimte te verbeteren is gezocht naar ruimtelijke oplossingen in de wijk.

Na analyse blijken de pleinen in Nieuw-West en de groots aangelegde Sloterplas wél goed te functioneren. Door het aanleggen van een rondweg die de pleinen met elkaar verbind en het ontwikkelen van autoluwe groenstroken tussen de pleinen en de Sloterplas, zou op grondniveau een gedifferentieerde openbare ruimte kunnen ontstaan die het gebied goed ontsluit. De verdichting aan de wanden van de rondweg en nieuwe groenstroken moeten volgens Ivar van der Zwam zorgen voor een stedelijke omgeving en de noodzakelijke woningcreatie.

Het toevoegen van 35.000 woningen met programma in de plint zou bovendien bijdragen aan het aanpakken van aanwezige sociale problematiek zoals vereenzaming, obesitas en vergrijzing.

Never Never Land

Iris Wijn werkte aan de opgave van de transformatie van de ringweg A10. Snelwegen hebben sinds lange tijd een moeizame relatie met de stad en het landschap. Zij verstoren in veel gevallen de verbinding en hebben door hun geluidscontour en negatieve beïnvloeding van milieukwaliteit en gezondheid een waardeverminderend effect op de aangrenzende gronden. Het onderzoek van Iris Wijn vormt een verkenning naar hoe de transformatie van de ringweg kan leiden tot integrale kwaliteitsverbetering van stad, weg en landschap met het oog op het mobiliteitsvraagstuk.

Hidden Power Nederland

Tim Snippert’s project waarin hij een lange termijn transformatie op het gebied van energie onderzocht voor de Veenkolonieen was aanleiding voor het CRa hem te selecteren als derde Young Innovator.

Aan Tim Snippert is gevraagd de analyse en aanbevelingen op het vlak van energieproductie, energiedistributie en energieverbruik zoals toegepast in zijn afstudeeronderzoek over de Veenkoloniën, te extrapoleren naar de schaal van heel Nederland.  Een reeks kaarten van Nederland verbeeldt de match tussen fysieke landschapsstructuur en de meest efficiënte duurzame energieproductie. Deze kaarten zijn vervolgens gekoppeld aan de ruimtelijke opgaven en landschappelijke transformaties.

Het probleem van het huidige energiesysteem is dat het gebaseerd is op niet-hernieuwbare en beperkt voorradige energiebronnen. Op de vraag of het dan mogelijk is om Nederland in 2050 volledig aan te sluiten op duurzame energie is het antwoord van Snippert; “Ja, maar daarvoor dient de opgave wel landelijk zo niet internationaal opgepakt te worden”

Een analyse van de energievraag en aanbodpotentie leert dat beide zich voornamelijk bevinden in het stedelijke kustgebied. Wind, zon, geothermie en biomassa vormen daarbij de belangrijkste bronnen voor hernieuwbare energie.

Zelfs na het rekenen met conservatieve rendementen beweert Snippert dat het mogelijk is de nationale en internationale doelstellingen te halen. Dat betekent wel dat we in 2040 een oplossing moeten hebben voor het wegvallen van aardolie en 85% van onze energievraag moeten halen uit hernieuwbare energie.

De onderzoeksresultaten van de Young Innovators dienen als input voor het CRa en zijn als zodanig aangenomen.

YI