Winnaars eerste ronde prijsvraag Who Cares bekend

Staatssecretaris Van Rijn heeft vanmiddag de winnaars bekend gemaakt van de eerste ronde van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, selecteerde vijf teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Deze twintig multidisciplinaire teams, die onder andere bestaan uit ontwerpers en zorgprofessionals, krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken. De winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Who Cares eerste ronde

Een indruk van de inzendingen van de eerste ronde van Who Cares

Beeld: ARBM

De winnaars van de eerste ronde zijn:

Voor Almere

 • Almere-Haven 'PRACHTDORP', Gerard Jan Hellinga, ISMaatwerk bv
 • Expeditie Almere Haven | de kunst van het samenleven, Berci Florian, DeVRBLDNG BV
 • BloemkoolBurenBond en Hedendaagse Hofjes, Peter van Assche, bureau SLA
 • The Commons: Meergeneratiehoven voor Almere Haven, Maarten van Tuijl, temp.architecture
 • Het rijtjeshuis past de zorg, Bert Tjhie, TEKTON architekten

Voor Groningen

 • Michi Noeki - verbinden en verblijven, Irene Edzes, Vollmer en partners
 • Bier en worst - Nieuwe Oosterparker Verbanden, Annet Ritsema, Specht Architecten
 • Care2Share – Oosterparkwijk, Wieteke Nijkrake, NOHNIK architecture and landscapes
 • VERBONDEN, Harald Mooij architectenbureau
 • SEE ME, FEEL ME, TOUCH ME, HEAL ME – TOMMY, Alex Sievers, Beyond Now

Voor Rotterdam

 • DE HOFJES VAN CARNISSE, Richard Breit, DUTCH urban solutions
 • iCAREnisse, Danny Nelemans, OD205
 • de Dwarsstraat architectuur, Tomas Dirrix, diederendirrix
 • WHO DARES - Carnisse 2027, Pi de Bruijn, de Architekten Cie.
 • Van zorgbehoefte naar gezondheidsvaardigheid, Merel Brabers, EGM architecten

Voor Sittard Geleen

 • Geleen, lokaal voor iedereen! Paul Verhorst, ARCHES architecten
 • De wijk als (t)huis!, Helene Houben, Houben Architectuur
 • Ikigai: Ruimte maken en gezondheid bouwen, Nicole Maurer, Maurer United Architects
 • Mark_Us Familiehuis, Monique Biloro, Mark_Us Familiehuis
 • Een meesterlijke community, samen wonen en werken, Sheila Oroschin, The Masters

Voor de locatie Groningen kende de jury een eervolle vermelding toe aan de inzending Wijk der Vergankelijkheid, Sweder Spanjer, Sweder Spanjer Architect

Grote variatie aan oplossingsrichtingen

“Ik ben erg blij met de prijsvraag Who Cares”, zegt Staatssecretaris Van Rijn. ”De teams hebben oog voor wat verschillende generaties verwachten van een woonwijk. Zodat iedereen zich er thuis en betrokken voelt. WHO CARES stimuleert het nadenken over woonwijken die aansluiten op de veranderingen in de samenleving. Een goede buurt is een gezonde en veilige buurt voor alle generaties en voor alle huishoudens.”


De prijsvraag WHO CARES gaat uit van de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Maar liefst 174 teams hebben hun ideeën ingezonden. Juryvoorzitter Floris Alkemade: “De winnende ideeën van de eerste ronde tonen op heel verschillende manieren hoe ontwerpkracht een essentiële rol kan vervullen bij fundamentele en urgente maatschappelijke vragen. Juist omdat er multidisciplinaire teams gevormd zijn van ontwerpers én mensen uit de zorg komen er verrassende en vernieuwende ideeën naar boven.”

Oproep om te investeren

De initiatiefnemers van de prijsvraag doen vandaag ook een oproep aan de politiek. De intentie is  fors extra te investeren in de ouderenzorg. Daarbij moet ook geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning in de wijken. Mensen worden immers steeds ouder en willen en kunnen langer thuis wonen. Daarom is nu het moment om wijken toekomstbestendig te maken.

Een selectie van de inzendingen, inclusief de winnaars en eervolle vermelding, is te bekijken op de website www.prijsvraagwhocares.nl. Op dit moment alleen de samenvattingen, na afloop van de prijsvraag volgen ook de ingezonden visies. Prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.