Uitnodiging bijeenkomst: 'Opkomen voor bodemdaling in veenweidegebieden'

Het College van Rijksadviseurs organiseert op dinsdag 26 september, in het kader van de Landschapstriënnale 2017, een bijeenkomst over bodemdaling in veenweidegebieden. Het college  heeft zich voorgenomen op te komen voor bodemdaling en het netwerk aan samenwerkende partijen te helpen inspireren en voeden. Iedereen die zich bezighoudt met bodemdaling, of zich erin wil verdiepen, is van harte welkom.

Bodemdaling

Bodemdaling is de tikkende tijdbom onder het karakteristieke Nederlandse veenweidelandschap, met daarin talloze dorpen en steden. Met de huidige kennis van klimaatverandering is het niet langer de vraag of, maar hoe we de bodemdaling te lijf gaan. De opgave vraagt visie op de ruimtelijke inrichting van het landschap in zowel het landelijk als het stedelijk gebied en daarmee om een stevigere rol voor ontwerpers. Waar kan ontwerp effectief worden ingezet en zijn er al ruimtelijke strategieën ontwikkeld?

landschap

Tijdens deze bijeenkomst staat de vraag centraal op welke manier ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan het inzichtelijk maken van de opgaven, de keuzeopties en aan het vinden van oplossingen. De techniek en de wetenschap over bodemdaling komen beiden aan bod, gevolgd door visies van betrokken bestuurders en ontwerpers.

Programma

De volgende sprekers staan op het programma:

  • Gilles Erkens, Projectleider Bodemdaling bij Deltares
  • Hans van der Vlist, Bestuurslid Veenweide Innovatie Centrum
  • Hilde Niezen, wethouder Gouda voor Stedelijk beheer, Verkeer, vervoer en parkeren, Duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn
  • Bert de Groot, Heemraad Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
  • Peter de Ruyter, Landschapsarchitect
  • Strootman Landschapsarchitecten en Landschap Noord-Holland over scenariostudie voor ‘Laag Holland’

Tijdstip locatie en aanmelden.

De bijeenkomst wordt gehouden op 26 september van 9.00 tot 12.30 uur in Boerderij de Kleine Vennep, Hoofdweg 1041 in  Nieuw Vennep. Op de website van de landschapstriënnale vindt u meer informatie over de bereikbaarheid van de  locatie. De toegang voor de bijeenkomst is gratis,  maar u wordt verzocht zich aan te melden via de website van de Landschapstriënnale.

Landschapstriennale

De Landschapstriënnale is een driejaarlijkse manifestatie om het landschap te vieren. Maar ook om het bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking bij beheer en ontwikkeling te versterken, van het publiek én professionals. De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats in de hele maand september in PARK21 in Nieuw Vennep en draagt het thema ‘Het Volgende Landschap’. Het College van Rijksadviseurs organiseert twee bijeenkomsten op de Landschapstriënnale.  Op 5 september wordt de bijeenkomst ‘Objectief Nederland, een fotografische stand van zaken van het Nederlandse landschap in 1974 en 2017’ gehouden. Op 26 september is ‘Bodemdaling’ het onderwerp van gesprek.